Aimovig – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Aimovig

Contents

Lijek Aimovig je u obliku otopine koji se daje kao injekcija i namijenjen je liječenju migrena. Glavni sastojak je erenumab koji je humano IgG2 monoklonsko protutijelo koje se proizvodi u stanicama jajnika kineskog hrčka. Ovaj je lijek revolucionarno otkriće za osobe koji imaju migrene više od četiri dana u mjesecu, a potrebna je samo jedna doza lijeka kako bi se migrene spriječile i stavile pod kontrolu.

Potpuni učinak lijek Aimovig daje nakon tri mjeseca upotrebe, pa ukoliko i nakon tri mjeseca postoje tegobe sa migrenama lijek nije bio djelotvoran, pa je potrebno prekinuti liječenje ovim lijekom jer u tri mjeseca je trebao biti učinkovit. Lijek se može koristiti kod starijih osoba, no zbog nedostatka kliničkih ispitivanja nije preporučljivo koristiti ovaj lijek kod djece mlađe od 18 godina. Također, lijek ne djeluje na pogoršanje u situacijama kada postoje poremećaji u radu bubrega i jetre.

Lijek se daje injekcijom u bedro, abdomen, a ako se daje u nadlakticu preporučuje se da to učini druga osoba zbog naprezanja mišića, također injekcija se ne smije davati na mjestima gdje postoje modrice, gdje je koža osjetljiva ili crvena ili tvrda.

Nuspojave lijeka Aimovig

Nuspojave u terapiji lijekom Aimovig mogu biti preosjetljivost na sadržaj lijeka i alergijske reakcije koje se mogu pojaviti i u najopasnijem obliku, anafilaktičkom šoku, te kao angioedem, osip, oticanja, te urtikarija. Kao nuspojave mogu se pojaviti i poremećaji probavnog sustava u obliku konstipacije, te ranica u ustima kao što su stomatitis, mjehurići na usnoj sluznici, te ulceracije u ustima.

Nuspojave kod korištenja lijeka Aimovig se mogu pojaviti i kao promjene i poremećaji na koži i potkožnom tkivu, osim osipa i crvenila, mogu se pojaviti i alopecija gubitak kose, te pruritus. Može kao nuspojava biti i poremećaji povezani sa mišićima kao mišićni spazmi. A reakcija se može pojaviti i na mjestu uboda u obliku crvenila, otekline ili osipa.

Bol koja se može pojaviti na mjestu uboda obično nestaje sat vremena nakon davanja injekcije, no ukoliko se bol nastavi potrebno je javiti se liječniku, jer bi bol trebala brzo nestati. Ono što je važno napomenuti da sa ovim lijekom ne postoji opasnost od predoziranja, no ipak je potrebno držati se preporučenih doza, čak iako lijek ne izaziva toksičnost kod predoziranja.

Iskustva sa lijekom Aimovig

Osobe koje žive i pate od migrene veći dio svog života vide pravi spas u ovom lijeku, naročito zbog njegove učinkovitosti i malog broja nuspojava. Migrena je glavobolja, odnosno teška glavobolja kod koje rijetko koja tableta za bolove pomaže, a kad migrena zavlada osoba nije u stanju obavljati svoje svakodnevne obaveze što uključuje i izostanak sa posla i drugih obaveza.

Iskustva osoba koje su na terapiji lijekom Aimovig su više nego pozitivna i predstavljaju spas u prevenciji dolaska do migrena. Svi kojima je migrena do sada uništavala živote uz ovaj lijek osobe su se preporodile jer nema više užasnih glavobolja i mogu normalno živjeti i obavljati svoje dnevne obaveze bez zastoja i zatvaranja u mračne prostorije jer kod migrena svjetlost samo više odmaže.

Lijek Aimovig se koristi za sprečavanje i preveniranje pojava migrene, tako da se kod nekih osoba pojava migrene potpuno iskorijenila uz ovaj lijek, dok kod drugih se osoba smanjila učestalost migrene što je i njima veliko olakšanje, pa će i nuspojave koje idu uz lijek biti lako prebrođene jer se sa boli koju migrene izazivaju ništa ne može mjeriti. Lijek se izdaje na recept i preporuku liječnika u točno određenim dozama prema individualnim zdravstvenim situacijama.

Tagovi:

#Aimovig #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar