Lifestyle

Alkagin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Alkagin i njegov učinak

Alkagin tablete pripadaju skupini lijekova pirazolon te su učinkoviti kod jakih bolova uzrokovanih zuboboljom, glavoboljom, lumbago, herpes zoster, neuralgija trigeminusa, te ishialgijom. Ujedno pomažu kod bolova kod akutnih i kroničnih bolova reumatizama, mišićnih bolova, bolova kod ozljeda ili nakon operacija. Lijek Alkagin ima učinkovito djelovanje i kod grčeva u trbuhu, jakih bolova kod tumora, žučnih i bubrežnih kolika, te drugih vrsta akutnih i kroničnih bolova koje se mogu pojaviti u tijelu.

Potreban je oprez kod terapije ovim lijekom ukoliko ste preosjetljivi ili alergični na sastojke lijeka, zatim ako imate sužene donje dišne puteve, bronhospazam, ali i ako postoji prirođeni nedostatak glukoze-6-fosfat-dehidrogenaze koja je rijetka bolest metabolizma zbog opasnosti prilikom raspadanja crvenih krvnih zrnaca koje se zove hemoliza.

Oprez je potrebna i kada postoji poremećaji kod koštane srži uslijed liječenja citostaticima tokom kemoterapija, te ako postoji bolest hematopoetskog sustava, bolest bijelih krvnih stanica. Ujedno ako postoji poremećaj u funkcioniranju jetre, srca, bubrega, te bilo kakvih ulceracija ili krvarenja u probavnom sustavu ovaj lijek se ne preporučuje.

Nuspojave lijeka Alkagin

Nuspojave u terapiji lijekom Alkagin se mogu pojaviti u kombinaciji s drugim lijekovima kao što su heparin, tablete antikoagulanse koji sprečavaju zgrušavanje krvi, neki nesteroidni lijekovi koji služe za liječenje upalnih procesa, te još niz drugih lijekova. Stoga je iznimno važno liječnika koji vam propisuje ovaj lijek informirati o svim lijekovima koje koristite trajno ili privremeno kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije.

Lijek Alkagin se ne preporučuju tijekom trudnoće, a i tijekom dojenja nije preporučljivo koristiti ovaj lijek jer će štetno djelovati na dijete. Ovaj se lijek može propisati djeci starijoj od 15 godina, a maksimalna dnevna dozvoljena doza je četiri tablete dnevno. Djelovanje lijeka započinje obično pola sata nakon uzimanja lijeka, stoga je potrebno pričekati da tableta počne djelovati i ne uzimati odmah dvije tablete jednu za drugom kako ne bi došlo do predoziranja jer bi se mogle pojaviti nuspojave predoziranja u obliku vrtoglavice, padom krvnog tlaka, grčevima, pospanošću i nesvjesticom.

Nuspojave u terapiji ovim lijekom koje se mogu pojaviti su leukopenija i agranulocitoza koja predstavlja manjak bijelih krvnih stanica, pa se mogu pojaviti visoka temperatura, bolovi u grlu, drhtavica, upale u ustima i problemi s gutanjem. Anemija, mučnina, povraćanja, poremećaji probavnog sustava s krvarenjem, suha usta, nizak krvni tlak, te oštećenje funkcije bubrega, ali i anafilaktički šok kod teških oblika alergija također su nuspojave ovog lijeka.

Iskustva u terapiji lijekom Alkagin

Osobe koje su iskusile jaku bol zahvalne su na lijeku Alkagin koji može ukloniti i ublažiti jaku bol pola sata nakon uzimanja lijeka. Kada je bol u pitanju tableta koja uklanja bol najbolji je prijatelj jer u trenutku kada nastupi bol u stanju ste uzeti bilo koji lijek, bilo koju tabletu samo da bol prestane.

Iako neke osobe imaju iskustva s nuspojavama tijekom terapije lijekom Alkagin, te su im se pojavili ozbiljni poremećaji naročito u krvnom sustavu nisu prestali s terapijom ovim lijekom jer bol kada nastupi i postane neizdrživa rizik od nuspojava pada u drugi plan. No neki će vam ipak preporučiti da kad primijetite nuspojave potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji je i propisao ovaj lijek.

Liječnik propisuje lijek na recept i određuje dozu prema potrebi pacijenta i uzroku boli zbog koje se lijek i propisuje. Stoga lijek nije moguće nabaviti u ljekarnama bez recepta. Ujedno ako je došlo do predoziranja lijekom potrebno je obratiti se liječniku što prije kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija i situacija koje mogu biti i opasne po život.

Tagovi:

#Alkagin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši