Lifestyle

Alphagan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alphagan – primjena i djelovanje

Alphagan je lijek koji sadrži aktivni sastojak brimonidin tartrat. Ove kapi za oči se koriste za liječenje glaukoma, odnosno povišenog intraokularnog tlaka u očima. Djelovanje lijeka se temelji na smanjenju proizvodnje i povećanju odljeva tekućine unutar oka, što rezultira smanjenjem intraokularnog tlaka. Visok intraokularni tlak može oštetiti optički živac i uzrokovati gubitak vida kod glaukoma. Alphagan kapi za oči koriste se za sliječenje glaukoma odnosno za smanjenje intraokularnog tlaka kod otvorenog kuta glaukoma ili očnog hipertenzivnog stanja, te za smanjenje rizika od razvoja glaukoma kod pacijenata s povišenim intraokularnim tlakom, ali bez znakova oštećenja optičkog živca ili karakteristika otvorenog kuta glaukoma. Ove se kapi za oči moraju korisiti točno prema uputama liječnika ili oftalmologa. Kapi se primjenjuju jednom do dva puta na dan, no uvijek se pridržavajte uputa koje Vam je odredio liječnik ili oftamolog. Uvijek slijedite upute za primjenu, doziranje i raspored kapanja koje vam je propisao liječnik, te nemojte ništa mijenjati bez prethodnog savjetovanja.

Alphagan – upute i nuspojave

Alphagan je dostupan u obliku kapi za oči, stoga se uzima lokalno na oči. Prije upotrebe kapi, dobro operite ruke. Ako nosite kontaktne leće, uklonite ih prije primjene kapi i pričekajte najmanje 15 minuta prije ponovnog umetanja kontaktnih leća. Nagnite glavu unatrag ili lezite na leđa s glavom lagano nagnutom prema natrag. Povucite donji kapak prema dolje kako biste stvorili džepić. Okrenite bočicu kapi nad očnim džepićem i lagano pritisnite da kapne jedna ili dvije kapi, ovisno o dozi koju je propisao vaš liječnik. Zatvorite oči nekoliko sekundi kako bi se kapi ravnomjerno rasporedile po površini oka. Ako koristite više od jednog kapi, pričekajte najmanje pet minuta između dvije kapi. Kao i kod drugih lijekova, tako se i kod Alphagan kapi za oči mogu pojaviti određene nuspojave. Najčešće nuspojave su crvenilo oka, suhe oči, svrbež ili peckanje očiju, zamagljen vid, umor, pospanost, glavobolja, mučnina, promjene krvnog tlaka i promjene ritma kucanja srca. Ukoliko primijetite neke od ovih nuspojava, odmah se javite svojem liječniku za pomoć.

Alphagan – cijena i iskustva

Alphagan se treba držati podalje od dohvata male djece. Čuvajte lijek u originalnom pakiranju podalje od direktne sunčeve svjetlosti na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijevih. Nemojte koristiti ovaj lijek ukoliko primijetite da je zaštitni zatvarač slomljen prije prve uporabe. Nakon što istekne rok trajanja, nemojte više dalje koristiti kapi. Od trenutka otvaranja lijeka, potrošite ga unutar 28 dana. Alphagan sadrži u sebi djelatnu tvar brimonidintartarat, te jedan mililitar otopine sadrži u sebi 2 miligrama brimonidintartarata. Ostali sastojci koji se nalaze u lijeku su benzalkonijev klorid, polivinilni alkohol, natrijev citrat dihidrat, natrijev klorid, citratna kiselina hidrat, pročišćena voda te natrijev hidroksid. Otopina je bistre, svjetlo žute do zeleno žute boje. Dolazi u pakiranju od 5 mililitra u plastičnoj bočici. Lijek se izdaje na liječnički recept, te se može kupiti jedino u ljekarni i dolazi po odličnoj cijeni. Iskustva drugih pacijenata koji su isprobali ovaj lijek su veoma pozitivna te je mnogima pomogla sa snižavanjem očnog tlaka.

Tagovi:

#Alphagan #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu