Alventa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alventa je antidepresiv koji se daje u težim slučajevima

Postoje teška depresivna stanja i njihovi recidivi, kao što su generalna anksiozni poremećaj, socijalna anksioznost, velike depresivne epizode, te napadaji panike sa ili bez agorafobije. Alventa je antidepresiv koji se daje u svim težim oblicima ovih i inače teških stanja, a na tržištu je u dozama 37,5 mg, 70 mg i 150 mg, koje se propisuju prema težini stanja pacijenata. Osnovna aktivna tvar u lijeku je venlafaksin u obliku venlafanaksinklorida što oslobađa saharozu u visokom postotku.

Alventa se ne smije uzimati ako ste alergični na velafanaksin, ako uzimate lijekove za Parkinsonovu bolest i lijekove za depresiju iz skupine mono amonooksidoze (MAOI), a morate biti oprezni i ako uzimate puno drugih lijekova za neke druge bolesti zbog interakcije s alventom. Lijek se ne daje djeci i mlađima ispod 18 godina, trudnice i dojilje ga smiju uzimati samo uz liječničku suglasnost i pod liječničkim nadzorom, kao i dijabetičari jer lijek može promijeniti razinu šećera u krvi.

Alventa i neke druge bolesti ne idu zajedno

Dug je popis bolesti kod kojih se ovaj antidepresiv ne preporučuje. Alventa i neke druge bolesti ne idu zajedno, zato čitajte uputu o lijeku i konzultirajte se sa svojim liječnikom, ako imate bolesti bubrega, oštećenu jetru, srčane probleme, visoki tlak, glaukom, ako imate grčeve, napadaje ili konvulzije, nizak natrij u krvi, sklonost agresiji, bipolarni poremećaj, trombozu ili ako uzimate antikoagulanse. Ako imate suicidalne misli ili ste pokušali suicid ne smijete uzimati alventu, tražite druge antidepresive.

Alventa može izazvati razne nuspojave kao što je iznimna uznemirenost, pojava suicidalnih misli (češće kod mlađih osoba), suhoću usta, porast razine šećera u krvi, agresivni ispadi (češće kod mlađih osoba), umor, poremećaj vida, ošamućenost, smetenost, omaglica, pospanost (možda ne bi trebali voziti dok uzimate alventu), glavobolja, zujanje u ušima, gubitak apetita, mučnine, proljev, trnci, slabost i simptom nalik gripi, znojenje i napadaji. Ukoliko imate jedan ili više simptoma posavjetujte se sa svojim liječnikom, ne prekidajte uzimanje lijeka na svoju ruku.

Pročitajte:  Xorimax - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Alventa i serotoninski sindrom

Ovaj antidepresiv treba aktivirati i potaknuti ponovnu pohranu serotonina i noradrenalina što bi donijelo terapijski učinak na teška depresivna stanja. No, upravo zbog toga mnoge bolesnike zbunjuje alventa i serotoninski sindrom, kao i mogućnost ovisnosti o alventi. Ako se treba pokrenuti skladištenje serotonina, što je onda serotoninski sindrom, nažalost to je potencijalno opasno, čak i smrtonosno stanje ili reakcija na lijek nalik neuroleptičkom malignom sindromu (nuspojava lijeka), a može biti i zbog uzimanja drugih sličnih lijekova.

Zato se alventa ne uzima uz prirodne lijekove sličnog djelovanja kao što su pripravci od gospine trave. Velafanaksin može imati teže interakcije s lijekovima za migrenu (triptani), s nekim lijekovima za mršavljenje ako sadrže sibutramin, ne preporučuje se ni uz tramadol (lijek protiv bolova), litij, neki antibiotike, lijekove za nesanicu i antipsihotike. Simptomi serotoninskog sindroma mogu biti nemir, halucinacije, mučnina, povraćanje, dezorijentiranost i gubitak koordinacije, vrućica, proljev, ubrzan puls, nagle promjene tlaka, znojenje, ukočenost mišića i koma.

Tagovi:

#Alventa #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar