Lifestyle

Amonex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Amonex i za što se koristi?

Amonex se sastoji od djelatne tvari amlodipin, što znači da navedeni lijek pripada u skupinu lijekova koji su poznatiji kao antagonisti kalcija. Ovaj lijek će se koristiti za liječenje povišenog i visokog krvnog tlaka, ili za liječenje određene boli koja nastaje u prsištu – pektoris. Djelovanje lijeka je sljedeće: Kod osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka lijek će opustiti krvne žile i omogućiti lakši protok krvi. Kod osoba koje pate od angine pektoris, Amonex će poboljšati opskrbu srčanog mišića s krvlju tako što će dovesti više kisika. Što je potrebno znati prije liječenja?

Navedeni lijek se neće uzimati ako ste alergični na amlodipin ili druge sastojke lijeka. Rane stadije alergije možete prepoznati po svrbeži, crvenilu kože, tegoba s disanjem. Ovaj lijek također ne bi smjele uzimati osobe koje imaju nizak tlak, osobe koje imaju suženje aortnog zaliska srca, osobe koje boluju od zatajivanja srca. Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje su nedavno imale srčani udar, osobe koje pate od zatajivanja srca, osobe koje imaju povećani porast krvnog tlaka, osobe koje boluju od bolesti jetre, osobe starije životne dobe. Lijek se koristi kod liječenja odraslih osoba i djece te adolescenata u dobi od 6 – 17 godina.

Amonex primjena i mjere opreza

Potrebno je obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste uzimali druge lijekove prije Amonex-a. Navedeno je važno radi djelotvornosti lijeka koje se može povećati ili smanjiti. Osobe koje uzimaju Amonex ne smiju uz njega konzumirati grejp ili sok od grejpa. Grejp može uzrokovati porast djelatne tvari lijeka, što može dovesti do pojačanog djelovanja. Kako uzimati lijek? Lijek se uzima prema uputama liječnika i ljekarnika. Početna preporučena doza iznosi 5 mg jednom dnevno. Moguće je povećanje doze na 10 mg jednom dnevno.

Lijek se uzima prije ili nakon obroka te pića. Poželjno je da se uzima svaki dan u isto vrijeme kako bi se postigla bolja djelotvornost lijeka. Adolescenti i djeca će uzimati 2,5 mg dnevno, dok je najveća preporučena doza 5 mg dnevno. Uz uzimanje navedenog lijeka važno je odlaziti i na redovite liječničke kontrole. Potreban je oprez prilikom uzimanja tableta, te se ne preporučuje svojevoljno doziranje kako ne bi došlo do predoziranja koje može biti opasno po život. Terapiju je važno privesti kraju i ne smije se svojevoljno ukidati.

Amonex iskustva i liječenje

Osobe koje su liječene navedenim tabletama iznose pozitivna iskustva. Navode kako je Amonex djelotvoran lijek za hipertenziju. Hoće li korištenje navedenih tableta uzrokovati nuspojave? Nuspojave su moguće. Potrebna je hitna reakcija ukoliko iskusite bilo koju od navedenih nuspojava: Iznenadno piskutavo disanje, bolovi u prsima, kratkoća daha, tegobe prilikom disanja, oticanje lica, teže kožne reakcije, nepravilni rad srca, jaka bol u trbuhu. Nuspojave su česte, no često nestaju nakon redovite primjene tableta.

Česte nuspojave: Glavobolja, omaglica, pospanost, poremećaji u vidu, svjesni doživljaj lupanja srca, crvenilo u licu, naleti vrućine, bolovi u trbuhu, mučnina, probavne tegobe, oticanje zglobova, mišićni grčevi, slabost i umor. Amonex tablete se dobivaju na liječnički recept, podižu se u ljekarni. Cijena tableta će ovisiti o pakiranju. 30 x 5 mg – 2,03€, 60 x 5 mg – 3,01€, 90 x 5 mg – 4,52€. Kako će se čuvati tablete nakon otvaranja? Tablete je potrebno držati na sigurnom mjestu, dalje od djece. Čuvaju se u originalnom pakiranju uz uputu, na temperaturi do 25 stupnjeva. Nakon prestanka terapije ili isteka valjanosti, tablete će se baciti prema uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Amonex #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši