Autonomna neuropatija – uzrok, simptomi, liječenje

Autonomna neuropatija – uzrok

Contents

Neuropatija se odnosi na oštećenje perifernih živaca u tijelu. Uzrokuje ga traumatsko oštećenje živca ili infekcija, a može se javiti zbog nasljednih bolesti u bilo kojoj dobi. Postoji nekoliko vrsta neuropatija, a to su: mononeuropatija, motorna neuropatija, senzorna neuropatija, polineuropatija, autonomna neuropatija i senzomotorna neuropatija. Autonomna neuropatija nastaje zbog oštećenja živaca koji su odgovorni za rad organa i funkcije fizičkog tijela. Oštećeni živci ometaju obradu signala između mozga i dijelova autonomnog živčanog sustava. Ovo stanje utječe na kontrolu tjelesne temperature, krvni tlak, otkucaje srca, probavu, rad crijeva, mokraćnu i spolnu funkciju. Kao posljedica zahvaćenosti srca javlja se aritmija i lupanje srca. Ovo stanje nije bolest, već oštećenje autonomnih živaca. Razlozi zbog kojih nastaje su: dijabetes koji postupno uzrokuje oštećenje živaca u cijelom tijelu, alkoholizam, abnormalno taloženje proteina u organima, ozljeda živaca uslijed operacije ili traume, autoimune bolesti kod kojih je napadnut imunološki sustav i oštećeni dijelovi tijela. Među najozbiljnijim komplikacijama su fluktuacije krvnog tlaka, srčane aritmije i srčani zastoj.

Autonomna neuropatija – simptomi

Autonomna neuropatija može utjecati na mnoge organe i uzrokovati različite simptome. Simptomi se razlikuju ovisno o tome koji su živci zahvaćeni, ali obično se razvijaju postupno tijekom godina. Rani simptomi uključuju osjećaj vrtoglavice pri stajanju, mučninu tijekom jela i povraćanje. Također se mogu osjetiti smetnje u kretanju crijeva, kontroli mjehura i seksualnoj funkciji. Simptomi koji utječu na mokraćni mjehur uključuju česte infekcije mokraćnog sustava i urinarnu inkontinenciju. U probavnom sustavu autonomna neuropatija uključuje: probavne smetnje ili žgaravicu, proljev, osjećaj sitosti nakon uzimanja male količine hrane, otečen trbuh, zatvor, proljev, povraćanje neprobavljene hrane. Simptomi autonomne neuropatije koji utječu na srce i krvne žile uključuju: nesvjesticu, ubrzan rad srca u mirovanju, otežano disanje tijekom vježbanja, srčani udar. Ostali simptomi mogu uključivati ​​nisku razinu glukoze u krvi i gubitak težine. Liječnik postavlja dijagnozu na temelju čimbenika rizika, zapažanja tijekom fizičkog pregleda i rezultata različitih pretraga. Ako se simptomi pojave, ali nema čimbenika rizika za stanje, potrebno je učiniti opsežnije testiranje.

Autonomna neuropatija – liječenje

Kako se liječi autonomna neuropatija? Simptomi i liječenje razlikuju se ovisno o uzroku i zahvaćenim živcima. Postoji veliki izbor lijekova za liječenje ovog stanja i ublažavanje boli. Dostupni su i različiti tretmani ovisno o simptomima. Na primjer, ako je uzrok dijabetes, autonomna neuropatija zahtijeva kontrolu i održavanje normalne razine šećera u krvi. Gastrointestinalni tretmani, s druge strane, uključuju jedenje malih, ali čestih obroka i povećanje unosa vlakana. Iako neke nasljedne bolesti nose veći rizik od razvoja autonomne neuropatije, pojavu simptoma možete usporiti boljom brigom o vlastitom zdravlju. Cilj liječenja autonomne neuropatije je kontrolirati stanje koje je oštetilo živce. To uključuje sljedeće prijedloge: Slijedite dijetu s niskim udjelom šećera, a bogatom vlaknima koja može pomoći u upravljanju dijabetesom. Svakodnevno vježbajte kako biste lakše upravljali određenim zdravstvenim stanjima. Spriječite visoki krvni tlak unosom puno tekućine, redovitom tjelovježbom i smanjenjem stresa. Razgovarajte sa svojim liječnikom o odgovarajućem liječenju autoimunih bolesti. Prestanite pušiti i nemojte piti alkohol.

Tagovi:

#Autonomna #neuropatija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar