Avaskularna nekroza – uzrok, simptomi, liječenje

Avaskularna nekroza – uzrok

Contents

Avaskularna nekroza ili osteonekroza je odumiranje koštanog tkiva zbog nedostatka prokrvljenosti. Ovo stanje može dovesti do malih lomova u strukturi i kolapsa kosti. Svatko može oboljeti od avaskularne nekroze, no bolest je najčešća kod osoba između 30 i 50 godina. Nedostatak krvotoka uzrokuje prepreke u dolasku kisika i hranjivih tvari do kosti, što uzrokuje odumiranje stanica, dovodi do smanjenja čvrstoće kosti koja je podložnija kolapsu. Najčešći uzrok avaskularne nekroze je trauma i ozljeda. Također, ovo stanje je povezano s kroničnom uporabom kortikosteroida, zatim prekomjernom konzumacijom alkohola, koji je drugi najvažniji uzrok, poremećajima zgrušavanja krvi, bolestima krvi poput leukemije, anemije srpastih stanica, povišenim masnoćama u krvi, reumatskim bolestima (lupus i reumatoidni artritis) i zračenja. Dijelovi tijela koji su najviše zahvaćeni avaskularnom nekrozom su zglob, rame, koljeno, kuk i kralježnica. Avaskularna nekroza je stanje koje ima brzu progresiju i utječe na pokretljivost bolesnika. Rano liječenje vrlo je važno za sprječavanje invaliditeta i stoga je potrebno razumjeti njegove uzroke.

Avaskularna nekroza – simptomi

Kada dođe do avaskularne nekroze, protok krvi u kost se usporava ili zaustavlja, uzrokujući razgradnju koštanog tkiva prije nego što ga tijelo može regenerirati. U gotovo 20% bolesnika avaskularna nekroza se javlja bez razloga. Iako mnogi ljudi nemaju simptome u ranim fazama, kako se stanje pogoršava, tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci, osoba počinje osjećati bol, osobito kada se težina stavi na zglob. Kako se ovo stanje pogoršava, zahvaćeni zglob postaje bolan čak i u mirovanju. Avaskularna nekroza koljena može se pojaviti kod žena s osteoporozom. Bol može biti blaga ili jaka i obično se razvija postupno. Opći simptomi bolesti su: blaži ili jaki bolovi u zahvaćenom zglobu, bolovi u preponama koji se šire prema koljenu, bolovi u kuku koji se javljaju pri opterećenju koljena, ograničeni opseg pokreta zbog boli. U progresivnom stadiju bolesnik teško hoda. Uznapredovali stadiji bolesti rezultiraju bolnim osteoartritisom, zbog čega je potrebna operacija zamjene kuka. Kada se bolest rano dijagnosticira i liječi, može se zaustaviti daljnje oštećenje kostiju i obnoviti funkcija zgloba.

Avaskularna nekroza – liječenje

Kako se liječi avaskularna nekroza? Liječenje avaskularne nekroze određuje se na temelju dobi bolesnika, veličine oštećenja, položaja zahvaćene kosti i temeljnog uzroka bolesti. U liječenju se koriste kirurške i nekirurške metode liječenja. U slučaju rane dijagnoze bolesti, određene metode liječenja antikoagulansima i lijekovima za snižavanje lipida počinju i uz ograničenje tjelesne težine. U uznapredovalom stadiju bolesti potrebna je kirurška metoda liječenja, ovisno o stanju bolesnika. Nekirurško liječenje primjenjuje se u ranim fazama avaskularne nekroze i uključuje primjenu određenih lijekova. Tijekom terapije lijekovima potrebna je i potpora kako bi se smanjilo opterećenje zahvaćenih kostiju, te smanjila tjelesna težina i stres. Tijekom primijenjene medikamentozne terapije redovito se prati stanje oštećene kosti. Nakon što kost zacijeli, fizikalna terapija pomaže u održavanju pokretljivosti zglobova. Ako unatoč primijenjenom liječenju avaskularna nekroza nastavi napredovati, liječnik preporučuje kirurško liječenje. U ranom stadiju bolesti izvodi se djelomična kirurška intervencija, dok se u kasnijem stadiju izvodi potpuna zamjene kuka.

Tagovi:

#Avaskularna #nekroza #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar