Lifestyle

Avitaminoza – uzrok, simptomi, liječenje

Potpuni nedostatak vitamina u tijelu se zove avitaminoza

Nedostatak bilo kojeg vitamina u tijelu s može utvrditi laboratorijski, gdje se u nalazu krvi i urina nalaze pojačane koncentracije jednoga ili više vitamina. Potpuni nedostatak vitamina u tijelu se zove avitaminoza, no, na sreću takva potpuna hipovitaminoza je ipak rijetka pojava, obično se javlja manjak jenog ili više vitamina. Hipovitaminoza je stanje koje se prepoznaje kroz slabost, vrtoglavice, pad imuniteta, krhke nokte i kosu, ispadanje kose i ako se ne prepozna i ne liječi slijede komplikacije.

Avitaminoza se javlja u dva oblika, kao primarna i kao sekundarna hipovitaminoza. Primarna hipovitaminoza nastaje zbog nedovoljnog unosa vitamina kroz prehranu. sekundarna hipovitaminoza nastaje kod osoba koje unose dovoljnu količinu vitamina, ali je apsorpcija vitamina otežana ili onemogućena zbog neke bolesti, nekih lijekova i nekih nezdravih životnih navika kao što su alkohol i pušenje. Prisutan je i trend shvaćanja vitamina kao čuvara mladosti i vitalnosti i nekontrolirano uzimanje velikih količina vitamina što vas može odvesti u drugu krajnost, hipervitaminozu.

Avitaminoza i dozirano uzimanje vitamina

Najvažnija podjela vitamina je na vitamine topive u masti i vitamine topive u vodi. Avitaminoza i dozirano uzimanje vitamina bi trebalo provoditi pod nadzorom liječnika iako se uobičajilo kupovanje vitaminskih pripravaka na svoju ruku. Vitamini topivi u vodi su vitamin A, D, E i K, a vitamini topivi u vodi su B1, B2, B6, B12, C, E, biotin, folna kiselina, pantenolska kiselina, a u multivitaminskim pripravcima su prisutni i minerali u velikim ili manjim količinama.

Avitaminoza obično pokazuje i manjak tih mikroelemenata, kao što su natrij, klorid, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, a u nešto manjim količinama su prisutni magnezij, željezo, cink, bakar, mangan, molibden, selen, jod, fluorid. Svi vitamini i minerali su prisutni u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, a razne bolesti i lijekovi, kao i alkohol i pušenje mogu narušiti razine vitamina u tijelu koje su potrebne da bi organi i tkiva normalno fukcionirali. Nedostatak vitamina može prikriti i neke druge probleme u dijagnostici i liječenju bolesti.

Avitaminoza pokazuje koliko su vitamini čuvari zdravlja

Svaki vitamin ima svoje posebno djelovanje na ljudsko zdravlje, a avitaminoza pokazuje koliko su vitamini čuvari zdravlja. Vitamn A utječe na zdravlje očiju, kože, površinskih tkiva i obranu od nfekcija. Vitamin D utječe na apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva, mineralizaciju i revitalizaciju. Vitamin E je odličam antioksidans. Vitamin K stvara faktore zgrušavanja krvi, vitamin B1 utječe na metabolizam ugljikohidrata i funkcije živaca i srca, a vitamni B2 također na metaboliranje šećera i zdravlje sluznice.

Avitaminoza pokazuje kroz mnoge tegobe koji vitamin bi mogao biti u deficitu. Vitamin B6 utječe na metabolizam amino kiselina i masnih kiselina, te ina ispravan rad živaca i zdravlje kože. Vitamin B12 djeluje na dozrijevanje crvenih krvnih trnaca, te sintezu DNK i RNK. Niacin ili nikotinska kiselina djeluje na kemijske reakcije u tijelu, biotin djeluje na metabolizam ugljikohidrata i masnih kiselina, kao i pantenolska kiselina. Vitamin C djeluje kao antioksidans, na rast koštanog i vezivnog tkiva, zacjeljivanje rana i funkciju krvnih žila.

Tagovi:

#Avitaminoza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši