Lifestyle

Avodart – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Avodart – primjena i djelovanje

Avodart je lijek koji sadrži u sebi aktivni sastojak dutasterid. Dutasterid je lijek koji se koristi u liječenju benignog povećanja prostate, poznatog i kao benigna hiperplazija prostate. Djelovanje lijeka se temelji na inhibiciji enzima 5-alfa-reduktaze tipa II, a on je odgovoran za pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron, koji je snažan androgen, a to je muški spolni hormon, koji je odgovoran za rast prostate. Smanjenjem razine dihidrotestosterona, lijek smanjuje veličinu prostate i olakšava simptome BHP-a kao što su učestalo mokrenje, slaba struja urina i poteškoće pri početku mokrenja. Avodart se često koristi u dugoročnom liječenju BHP-a kod muškaraca. Uobičajena doza je jedna kapsula (0,5 mg dutasterida) dnevno. Ovaj lijek je indiciran samo za muškarce, te se ne smije koristiti kod žena i djece. Od iznimne je važnosti se prije početka uzimanja ovog lijeka se konzultirati sa svojim liječnikom kako bi on mogao procijeniti vaše simptome, dijagnosticirati stanje te Vam na temelju dijagnize preporučiti odgovarajući tretman i lijek.

Avodart – upute i nuspojave

Avodart dolazi u obliku kapsula, te se u klasičnoj terapiji primjenuje jedna kapsula od 0,5 miligrama na dan. Kapsulu treba progutati cijelu s malo vode, bez žvakanja ili drobljenja. Kao i ostali lijekovi na tržišut, tako i Avodart kapsule mogu kod nekih pacijenata uzrokovati nuspojave koje mogu varirati od osobe do osobe. Neki od najčešćih nuspojava mogu biti smanjenji libido odnosno želja za spolnim odnosom, problemi s ostvarenjem erekcije, smanjenja ejakulacija, povećanje dojki i osjetljivosti dojki, problemi s erekcijom te mučnina, kožni osip i svrbež. Veoma je bitno za navesti kako se ne moraju kod svih pacijenata pojaviti navedene nuspojave niti u istom intezitetu. Navedene nuspojave su uglavnom privremene i mogu nestati tokom vremena ili sa smanjenjem doze. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako primijetite bilo kakve nuspojave pri uzimanju ovog lijeka, jer će vam oni moći pomoći i pružiti Vam detaljnije informacije i savjete o mogućim nuspojavama.

Avodart – cijena i iskustva

Avodart tablete se moraju držati van dosega i pogleda od strane male djece. Ne smije se držati ovaj lijek na temperaturi iznad 30 stupnjeva, te ih čuvajte u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih zaštitili od utjecaja vlage i sunčeve svjetlosti. Nakon što tabletama istekne njihov rok trajanja, ne smijete ih više dalje koristiti jer mogu uzrokovati negativne reakcije. Lijek sadrži djelatnu tvar dutasterid, a jedna kapsula sadrži 0,5 miligrama dutasterida. Pomoćne tvari koje se nalaze u kapsuli su mono- i digliceridi kaprilatne kiseline i butilhidroksitoluen, dok se u ovojnici kapsule nalazi želatina, glicerol, željezov oksid i titanijev dioksid, lecitin i trigliceride srednje duljine lanca. Avodart su meke kapsule, oblog oblika, te su žute, neprozirne boje omotane mekanom želatino i imaju na jednoj strani oznaku GX CE2. Mogu se kupiti u svakoj ljekarni po dobroj cijeni, te se izdaju na recept. Dostupne su za kupiti u kartonskom pakiranju od 30 kapsula. Iskustva muškaraca su više nego dobra te im je uspješno pomoglo kod smanjenja prostate.

Tagovi:

#Avodart #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita