Lifestyle

Azbestoza – uzrok, simptomi, liječenje

Azbestoza – uzrok

Azbestoza je bolest pluća koja se razvija udisanjem azbestnih vlakana, što uzrokuje ožiljke (fibrozu) na plućima koji ograničavaju disanje i sprječavaju ulazak kisika u krvotok. Azbest se odnosi na različite vlaknaste silikatne minerale određenog kemijskog sastava. Mala vlakna dopiru do unutrašnjosti pluća, do alveola, gdje proizvode upalnu reakciju, koja dovodi do oštećenja. Plućno tkivo s ožiljcima ne širi se i ne skuplja normalno, što dovodi do oslabljene funkcije pluća. S vremenom se obrambeni mehanizam više ne može učinkovito boriti protiv udisanja azbestne prašine, što uzrokuje promjene na plućima. Azbestoza je uglavnom uzrokovana radnom okolinom, a azbest je prisutan u građevinarstvu, tekstilnoj, gumarskoj i drugim industrijama. Trenutno je pojačana kontrola prašine u tvrtkama koje koriste azbest, čime je smanjen broj oboljelih od azbestoze. U slučaju promjena na dišnom sustavu ili određenih simptoma kod kojih se sumnja na azbestozu, potrebno je konzultirati stručnjaka kako bi se postavila točna dijagnoza i odredio tijek liječenja.

Azbestoza – simptomi

Simptomi azbestoze pojavljuju se postupno, kada je velika površina pluća već oštećena. U početku bolesti bolesnik obično nema nikakvih simptoma. Međutim, s vremenom se simptomi manifestiraju kao nedostatak zraka, a disanje postupno postaje sve teže. Azbestoza ima sljedeće simptome: uporan i suh kašalj, otežano disanje pri naporu, stezanje i piskanje u prsima, deformacija noktiju. Važno je reći da su ovi simptomi vrlo slični onima kod bolesti dišnog sustava, pa je pri postavljanju dijagnoze izloženost prašini i azbestnim vlaknima bitan faktor. Osobe koje rade na poslovima na kojima su u dodiru sa štetnim tvarima, uz upotrebu zaštitne opreme, moraju jednom godišnje obaviti kontrolu funkcije pluća i prsnog koša. Posljedice azbestoze variraju ovisno o određenim čimbenicima poput količine i vrste udahnute prašine, prisutnosti drugih vrsta prašine i postojećih plućnih bolesti. Kod osoba koje su bile izložene azbestnim vlaknima, azbestoza se dijagnosticira RTG snimkom pluća i kompjutoriziranom tomografijom (CT) prsnog koša gdje se vide detaljne promjene.

Azbestoza – liječenje

Ne postoji specifično liječenje azbestoze, ali određene terapijske strategije mogu pomoći u kontroli ili smanjenju simptoma, kao i daljnjeg pogoršanja bolesti. Svaka infekcija, bez obzira na porijeklo, mora se liječiti, a prije svega potrebne su redovite kontrole i praćenje razvoja bolesti. Azbestoza zahtijeva liječenje prilagođeno zdravstvenom stanju bolesnika. Kako bi se poboljšala kvaliteta života osobe, potrebno je pridržavati se određenih preporuka. Izbjegavajte kontakt s materijalima koji mogu sadržavati azbest, kao i udisanje prašine. Osobe koje boluju od azbestoze moraju se cijepiti protiv gripe i izbjegavati kontakt s oboljelima tijekom infekcija sličnih gripi. Inhalatori na recept mogu pomoći u ublažavanju blokada u plućima. Ponekad je za ublažavanje problema s disanjem potreban dotok kisika. Pušači koji su bili izloženi azbestu mogu smanjiti rizik od raka pluća prestankom pušenja. Kada je stanje bolesnika vrlo teško, radi se transplantacija pluća. Azbestoza podrazumijeva prevenciju i odgovarajuću zaštitu, kao i primjenu svih tehničkih mjera za sprječavanje emisije prašine i njenog unošenja dišnim putovima.

Tagovi:

#Azbestoza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši