Azilect – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Azilect – djelovanje

Azilect je namijenjen za liječenje Parkinsonove bolesti u odraslih. Može se koristiti sa ili bez levodope, drugog lijeka koji se koristi za liječenje ove bolesti. Parkinsonova bolest je kronična progresivna degenerativna bolest koja je česta u starijih osoba zbog različitih uzroka. Ovaj lijek sadrži djelatnu tvar razagilin, koja služi za poticanje povećanja koncentracije nekih neurotransmitera u mozgu. Razagilin je inhibitor monoaminooksidaze (MAO-B) tipa B. Djeluje tako da povećava razinu dopamina u mozgu, što pomaže u kontroli simptoma Parkinsonove bolesti. Azilect se koristi za liječenje simptoma: ukočenosti mišića, drhtanja, abnormalnih mišićnih kontrakcija ili poteškoća u kontroli mišića, usporenosti pokreta i gubitka koordinacije. Lijek dolazi u obliku tablete koja se uzima oralno jednom dnevno s hranom ili bez nje, svaki dan u isto vrijeme. Nemojte uzimati više ili manje nego što vam je liječnik propisao. Mnogi aktivni sastojci mogu stupiti u interakciju s razagilinom, od kojih se neki ne smiju koristiti istodobno.

Azilect – nuspojave

Koje se nuspojave mogu pojaviti pri uzimanju lijeka? Neke uobičajene nuspojave su: poremećaji spavanja, depresivno raspoloženje, gubitak težine, probavne smetnje, žgaravica, mučnina, povraćanje, suha usta, simptomi slični gripi. Odmah se obratite svom liječniku ako imate sljedeće simptome: zamagljen vid, jaka glavobolja, jaka pospanost, alergijske reakcije kao što su osip na koži, svrbež, koprivnjača, oticanje lica, usana ili jezika, visoki krvni tlak, halucinacije, neobično ponašanje. Korištenje lijeka azilect s drugim lijekovima može pogoršati nuspojave. Lijekovi na koje treba pripaziti uključuju sredstva za smirenje, lijekove protiv anksioznosti i relaksante mišića. Tijekom uzimanja ovog lijeka treba izbjegavati hranu koja sadrži velike količine tiramina, kao što su fermentirana, sušena, dimljena i ukiseljena hrana, jer može izazvati povišenje krvnog tlaka. Potreban je oprez na početku liječenja u bolesnika s blagim oštećenjem jetre. Za azilect nema kliničkih podataka o štetnim učincima na trudnoću i razvoj fetusa. Ovaj lijek se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina.

Pročitajte:  Olimpijske igre u Sarajevu - Arz.hr

Azilect – cijena, iskustvo

Liječenje Parkinsonove bolesti je individualizirano za svaku osobu, a azilect je jedna od opcija. Budući da se klinička ispitivanja provode u različitim uvjetima, nuspojave u ispitivanjima ne mogu se izravno usporediti s učestalošću. Primjena azilecta pokazala se učinkovitom u poboljšanju simptoma drhtanja i ukočenosti kod pacijenata. Djelatna tvar razagilin brzo se apsorbira i potpuno metabolizira u jetri. Azilect ima neuroprotektivni učinak, štiti neurone od oštećenja. Kod uznapredovale Parkinsonove bolesti lijek se može koristiti kao dodatna terapija. Mnogi pacijenti prijavljuju pospanost tijekom liječenja azilectom i drugim dopaminergičkim lijekovima. Simptomi prijavljeni nakon predoziranja ovim lijekom uključivali su hipertenzivnu krizu i serotoninski sindrom. Nemojte koristiti ovaj lijek ako ste prethodno bili alergični na razagilin ili ako ste koristili MAO inhibitor u prethodnih 14 dana zbog mogućih interakcija i učinaka. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Smanjenje doze ili prebrzi prekid uzimanja Azilecta može dovesti do visoke temperature i zbunjenost.

Tagovi:

#Azilect #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar