Lifestyle

Azolar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Azolar – djelovanje

Azolar je antipsihotik koji se koristi u odraslih i adolescenata starijih od 15 godina za kontrolu anksioznosti i poremećaja ponašanja. Djelatna tvar ovog pripravka je aripiprazol. Lijek se koristi kod stanja povezanih s halucinacijama, bijegom od stvarnosti, gubitkom mentalnih sposobnosti, konfuzijom i psihičkim poremećajima u kojima se izražavaju određeni osjećaji i misli. Azolar se propisuje bolesnicima koji ne reagiraju na liječenje antidepresivima. Ovisno o stanju bolesnika, njegovoj dobi i zdravstvenom stanju ovisit će propisana dnevna doza. Početna doza Azolara je 10 mg jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza je do 30 mg na dan. Tabletu treba popiti s dovoljnom količinom vode. U liječenju djece i adolescenata potrebno je prilagoditi dozu. Za razliku od drugih antidepresiva, ovaj lijek se ne smije uzimati nakon jela. Glavne kontraindikacije za primjenu lijeka su: preosjetljivost na aripiprazol ili neku od njegovih pomoćnih tvari; ako postoji psihoza povezana s demencijom u starijih bolesnika. Lijek se ne preporučuje za primjenu u adolescenata mlađih od 15 godina jer njegova sigurnost nije utvrđena.

Azolar – nuspojave

Nuspojave povezane s primjenom Azolara temelje se na opsežnoj procjeni dostupnih informacija. Nuspojave uključuju: pojačano lučenje sline, umor, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, zatvor, probavne smetnje, bolove u trbuhu, osip, otežano disanje, pospanost, drhtanje, znojenje, zamagljen vid, pospanost, nemir, tjeskobu, nejasan govor, nesanicu, tahikardija, razdražljivost, oticanje šaka i gležnjeva, oticanje usana, jezika i grla. Kao vrsta antipsihotika, Azolar može uzrokovati nenamjerne i ponavljajuće pokrete mišića lica, tikove. Neke od drugih nuspojava su smanjena seksualna želja, erektilna disfunkcija kod muškaraca i seksualna nevoljkost. Azolar se ne smije uzimati zajedno s antidepresivima, lijekovima za regulaciju srčanog ritma i lijekovima za HIV infekciju. Ako imate bolest jetre i bubrega, obavijestite svog liječnika kako bi se doze lijeka prilagodile. Ako ste dijabetičar, tijekom primjene lijeka morate redovito kontrolirati šećer u krvi. Ako imate simptome kao što su izrazita glad i umor, žeđ, pojačano mokrenje, koji ukazuju na povišenu razinu šećera u krvi, obratite se liječniku.

Azolar – cijena, iskustvo

U uputama za uporabu stoji da je za postizanje željenih učinaka potrebno nekoliko tjedana. Azolar sadrži laktozu. Tijekom primjene lijeka uočeno je povećanje tjelesne težine. Opće je poznato da lijekovi iz klase antipsihotika mogu uzrokovati psihičku ovisnost koja se stvara dugotrajnom primjenom, a prestankom uzimanja mogu izazvati određene nuspojave. Ne smijete piti alkohol dok uzimate ovaj lijek. Konzumacija alkohola može pogoršati nuspojave lijeka, poput vrtoglavice. U slučaju predoziranja Azolarom primjenjuje se simptomatsko liječenje. Azolar može utjecati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Ove aktivnosti se ne preporučuju dok osoba ne utvrdi individualni učinak lijeka. Čak i ako se osjećate bolje, ne smijete mijenjati dnevnu dozu lijeka bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Nemojte koristiti lijek ako ste trudni. Ako zatrudnite tijekom primjene lijeka, obavijestite svog liječnika. Tijekom dojenja lijek prelazi u majčino mlijeko i može naškoditi dojenčetu. Držite lijek izvan dohvata djece. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Azolar #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši