Lifestyle

Biljke koje pospješuju iskašljavanje – kako se lako izliječiti

Najpoznatije biljke koje pomažu kod iskašljavanja

Problemi sa kašljem i disanjem se mogu riješiti uz pomoć biljnih pripravaka koje možete napraviti sami ili kupti gotove biljne sirupe u ljekarnama. Kašalj ima svoje različite faze, te može biti suh kašalj, kašalj sa sluzi, povremeni kašalj, kontinuirani kašalj, a kašljem se izbacuju virusi i bakterije u okolinu i prenose na druge ljude.

Biljke koje su među najpoznatijima za liječenje kašlja su crni i bijeli sljez. Kod crnog sljeza se koristi cvijet i stabljika iznad zemlje sa listovima, dok se kod bijelog sljeza koristi korijen koji se ne smije kuhati već se on ostavlja u hladnoj vodi da se stvori macerat u vodi, sluz, a ima višestruku upotrebu kao pomoć kod iskašljavanja, kod promuklosti i pomaže kod upala usnih šupljina.

Biljka koju svi dobro znamo, jaglac koji je odličan za iskašljavanje a koristi se korijen biljke, no jaglac je zaštićena biljka pa ga se ne smije brati u prirodi već se on uzgaja za potrebe farmaceutske industrije.

Manje poznatije biljke za pomoć kod kašlja

U ljekarnama možemo nabaviti i sirup od biljke islandski lišaj koji svojim sastojcima djeluje protuupalno jer smiruje upalne procese u sluznici, djeluje antibakterijski i jača imunitet. Anis kao manje poznata biljka sadrži eterična ulja s anetolom te se zbog toga rijetko koriste bez drugih biljaka, te se ove biljke koriste za mješavine čajeva koje pojačavaju učinak drugih biljaka koje pomažu iskašljavanju.

Timijan je također vrlo eterična biljka, pa se koristi samo njezin ekstrakt, te timijanovo eterično ulje ima antiseptička svojstva i pomaže kod bronhospazma i drugih bolesti diših puteva. Ukolicni trputac nalazimo u prirodi u našim krajevima i raste kao korov na travnjacima a ima toliko puno ljekovitih svojstava, sadrži prirodne sastojke koji olakšavaju kašalj i smiruju infekcije dišnih puteva.

Parazol - Protiv parazita

Bršljan i Divizma također pomažu kod produktivnog kašlja, ali i kod suhog kašlja, a Divizma je poznata biljka koja se često koristi u fitoterapiji jer ima i druga blagotvorna djelovanja na ljudsko zdravlje i ljudski organizam.

Još manje poznate biljke za pomoć kod kašlja

Postoje i još manje poznate biljke za pomoć kod kašlja i iskašljavanja koje imaju jednako djelotvoran učinak, ali nisu toliko marketinški razvikane jer je možda njihova proizvodnja kompliciranija ili su te biljke rijetke pa je njihov uzgoj možda i zahtjevniji u umjetnom okruženju.

Sapunika ili sapunjača je biljka koja raste u šumama nizina između živica i vrba na obalama rijeka, zapravo tamo gdje ima vlage. U sebi sadrži saponinske tvari koje pomažu kod iskašljavanja, a brzo se razmnožava i koriste se rižičasti i bijeli cvjetovi, a stabljika može biti visoka i do 70 centimetara. Za preradu se koristi korijen starijih biljkaka koji se suši na visokoj temperaturi te kao takav koristi za liječenje prehlada i kašlja.

Krstušac krestušak ili momčić je nisko bilje trajno zeleno koje imaju uske listove prema vrhu kao klas, te leptiraste cvjetove ljubičaste i plave boje, najviše rastu na livadama i pašnjacima. Kod ovog bilja se koristi cijela stabljika, listovi, cvjetovi i korijen te služi za pomoć kod iskašljavanja.

Tagovi:

#Biljke #koje #pospješuju #iskašljavanje #kako #lako #izliječiti
Izvorni članak