Lifestyle

Boli jetra –

Gdje boli kada nas boli jetra

Anatomija se uči na studiju medicine, farmacije, sestrinstva i nekim srodnim područjima, ali mnogim ljudima baš i nije jača strana i često ne znaju osnovne stvari poput boli koju svi možemo kad-tad osjetiti, a nemamo pojma što nas to boli. Možda i znamo da je ova žlijezda drugi najveći organ u ljudskom tijelu i da je najveća žlijezda u tijelu, možemo to znati, a da ne znamo gdje boli kada nas boli jetra i trebamo li odmah liječniku.

Ako se bol javlja u gornjem desnom dijelu trbuha, odmah ispod rebara, vjerojatno su to boli u jetri. Bol u jetri može biti tupa, probadajuća, pulsirajuća, može se refleksno pojaviti i na leđnoj strani, može biti i otečena, a najbolje je ipak otići liječniku i vidjeti jeli to možda prolazna tegoba ili simptom nečega ozbiljnijeg. Jetra je važan regulator metaboličkih procesa i pravi toksikološki filter koji ne da toksinima da uđu u naš krvtok, a često je zovu i rezervoarom krvi.

Mogući uzroci zbog kojih vas boli jetra

Boli u jetri mogu biti tako jaki da otežavaju disanje, a jetru najviše ugrožavaju stres sažet u narodnu izreku “ideš mi na jetru”, nezdrave navike, nezdrava prehrana i prekomjerno pijenje alkohola. Osim masne jetre, mogući uzroci zbog kojih vas boli jetra su hepatitis (upala jetre) kojeg mogu prouzročiti bakterije, alkohol, lijekovi i virusi, zatim ciroza jetre koja je postupna, ali progresivna upala kao znak da vam nedostaju neke bjelančevine ili je opet u pitanju prekomjerno pijenje alkohola.

Dijagnostičari razlikuju akutni i kronični hepatitis, alkoholni hepatitis, masnu jetru bez jasne etiologije, ali jetra može biti ugrožena i herpes zosterom, tumorima i metastazama jetre, a napadaju je i bakterijske, virusne, gljivične i parazitdske infekcije. Uzroci mogu biti i upale pleure (potplućnice ili plućne maramice) ili upala pertoneuma (potrbušnice), tumor žuči i dijabetička polineuropatija, a uzrok može biti i povišen tlak u jetri. Uvećanje ili otečenost jetre je obično znak upale zbog koje se i javlja bol.

Kad boli jetra treba obratiti pažnju i na druge simptome

Bol je dobra, ona nas čuva od najgorega, jer bol je alarm da se u tijelu nešto događa i da trebamo potražiti liječničku pomoć. Kad boli jetra treba obratiti pažnju i na druge simptome, da bi bili sigurni da se radi baš o jetri. Boli u jetri obično prethodi kronični umor, umorni ste na nogama, umorni i kada legnete, problemi sa spavanjem, lijeganje s umorom i buđenje s umorom, do potpune iscrpljenosti i nedostatka energije.

Kad boli jetra, pogledajte se u ogledalu jer tu bol obično prati žutica, pogledajte i boju svog urina, ako je tamnosmeđih nijansi to također ukazuje na jetru. Kod žena mogu oticati mali i veliki zglobovi, stopala, koljena, zglavci na rukama. Nadražena suha koža praćena svrbežom, gubitak apetita, averzija na neku hranu. No, neke namirnice ublažavaju bol u jetri, kao što su crveni i bijeli luk, zeleno povrće, jogurt, crna (gorka) čokolada, a pomažu i topli oblozi, kompot od suhih šljiva, sok od đumbira, čaj od šipka.

Tagovi:

#Boli #jetra #
Izvorni članak