Lifestyle

Boli slezena –

Zašto boli slezena?

Slezena je neparni organ koji se smjestio na lijevoj strani trbuha, odmah ispod rebra. Riječ je o mekanom i spužvastom organu koji ima nekoliko važnih funkcija: Filtriranje i odstranjivanje oštećene i stare krvne stanice, spremište trombocita i crvenih krvnih zrnaca, proizvodnja bijelih krvnih stanica. Slezena ima veoma važu ulogu u hematopoetskom kao i imunološkom sustavu, i upravo zato se naziva i sigurnosnim vratima našeg organizma.

Zašto boli slezena? Da bi znali što uzrokuje bol, moramo prvo znati od čega je ona građena i do kakvih promjena sve može doći. Njena normalna veličina iznosi otprilike 125 x 75 x 50 mm i u prosjeku teži oko 150 grama. Slezena ima vezivnu čahuru koja je veoma bogato prožeta živcima, tako da bilo kakvo rastezanje uzrokuje pojavu boli. Ovaj organ je građen od crvene te bijele pulpe koje imaju važnu ulogu u obrani i zdravlju organizma. Zašto boli slezena? Slezena će boljeti onda kada je došlo do određenih promjena (povećanja ili puknuća) ili kada su prisutna razna druga stanja (infekcije, upale, oboljenja).

Boli slezena, uzroci boli i simptomi

Kada se osjeti bolna slezena, najčešće se sumnja na njeno povećanje ili na njeno puknuće. Zašto boli slezena kod njenog povećanja? Povećana slezena se opisuje kao stanje kada slezena raste u volumeni i kada ona u sebe povlači više krvi nego je potrebno. Uzroci ovog stanja mogu biti: Virusne infekcije poput infektivne mononukleoze, bakterijske infekcije poput sifilisa, upala srčane ovojnice, parazitska oboljenja, bolesti jetre, apsces slezene, lupus, policitemija, sarkoidoza, limfomi i leukemija, hemolitička anemija, infarkt slezene, ciste na slezeni, pritisak na vene u slezeni, ozljede slezene.

Povećana slezena ne mora nužno imati simptome, no simptomi koji se mogu pojaviti su: Osjećaj brze punoće nakon jela ili pića i česte infekcije. Zašto boli slezena kada dođe do puknuća? Slezena može biti izložena ozljedama, osobito ako se dogodi tupa trauma u području trbuha. Ozljede mogu nastupiti kada osoba sudjeluje u automobilskoj nesreći, kada padne s bicikla, kada dobi udarac u kontakt sportu, kada se potuče.

Samo puknuće slezene je hitno medicinsko stanje jer dolazi do obilnijeg krvarenja u trbušnoj šupljini. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, osoba može izgubiti veliku količinu krvi, past u šok ili umrijeti. Sami simptomi raspuknute slezene su: Osjećaj punoće na lijevoj strani trbuha, bol u slezeni, bol u lijevom ramenu, osjećaj žeđi, slabost, ubrzani rad srca, omaglica i gubitak svijesti. Na navedene simptome potrebno je reagirati odmah kako se ne bi doveli u po život opasno stanje.

Što učiniti ako me boli slezena?

Iako su povećana slezena i njeno puknuće najčešći uzroci boli slezene, oni nisu jedini. Što učiniti ako vas boli slezena? Zatražite liječnički pregled. Na pregledu će se vršiti pregled abdomena s usmjerenjem na palpiranju slezene. Ukoliko se osjeti bol ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha na lijevoj strani, ovisno o anamnezi vrše se sljedeće pretrage: Krvna slika, biokemijska obrada krvi, parazitološke i bakteriološke pretrage, ultrazvuk, CR, MR, biopsija slezene i biopsija kosti.

Kada se utvrdi razlog zašto boli slezena, tada se vrši usmjereno liječenje. Važno je napomenuti da je život bez ovog organa moguć, zato se u teškim situacijama koje upozoravaju na njeno puknuće izvodi splenektomija (uklanjanje slezene). Ova operaacija vrši se onda kada je u pitanju teže zdravstveno stanje i kada bol narušava kvalitetu života. Što kada se bol pojavi prilikom vježbanja? Tjelovježbe također mogu izazvati prolazne bolove u trbuhu, osobito na lijevoj strani radi čega postoji sumnja da je riječ o slezeni.

Točan uzrok ovih bolova je zapravo nepoznat, no sumnja se kako nastaje radi grčenja ošita radi nedostatka kisika, mehaničkog stresa, iritaciji potrbušnice, disfunkcije u trbušnim mišićima, problema sa živcima. Bolna slezena liječit će se prema uzroku boli, a ono najčešće uključuje promjene u svakodnevnom životu – promjena prehrane, prilagođena tjelesna aktivnost, izbjegavanje određenih stvari, uzimanje mogućih dodataka prehrani.

Tagovi:

#Boli #slezena #
Izvorni članak