Lifestyle

Boli žuć –

Kada boli žuč

Žuč u organzmu ima vrlo važnu ulogu iako se bez ovog organa u tijelu može preživjeti. Negova osnovna funkcija je da prima iz jetre proizvedenu žučnu tekućinu kojom prerađuje toksične i štetne tvari te ih šalje probavnim putem iz tijela. Osnovni sastojci žuči su bilirubin i kolesterol koji se mogu nakupljati u žuči i stvoriti taloge pijeska i kamenaca.

Situacija kada boli žuč je u slučajevima začepljenja žučne vrećice pijeskom i kamencem koji se nakupio od taloga kolesterola ili bilirubina. Zbog začepljenosti žučne vrećice dolazi do bolova i upalnih procesa jer toksične tvari ne mogu izlaziti iz organizma već se gomilaju u žučnoj vrećici i kroz krv šire u organzam. Zdravstveno stanje u kojem boli žuč i dolazi do upalnog procesa može biti i po život opasno jer se uslijed pritiska žučna vrećica može rasprsnuti i njezin sadržaj razliti po abdomenu te postoji opasnost od sepse koja dovodi do smrtnog ishoda.

Kako detektirati da boli žuč

Bolovi koji se javljaju u abdomenu mogu biti različitog porijekla jer se u abdomenu nalazi puno organa koji mogu uzrokovati bol kada dođe do poremećaja rada tih organa. Da bi bili sigurni da boli žuč bol treba biti prisutna u gornjem desnom dijelu abdomena, te je nerijetko popraćena mučninom, problemima s želucem, povraćanjem, a i proljevom.

U nekim slučajevima nećete moći sami ustanoviti da boli žuč, pa je potrebno potražiti pomoć liječnika naročito ako je bol nastala iznenada i radi se o jakoj boli. Svaka bol u tijelu signalizira da se događa neki poremećaj ili upalni proces, te je stoga potrebno potražiti liječničku pomoć što prije kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija.

Dijagnostičkom pretragom ultrazvuka liječnik specijalista može vrlo brzo ustanoviti odakle dolazi bol u gornjem desnom dijelu trbušne šupljine. Ultrazvukom može dijagnosticirati da su žučni kamenci uzrok boli koju trpite bez obzira jesu li nastali zbog nakupljanja bilirubina pa su vidljivi kao smeđe i crne nakupine ili su nastali zbog nakupljanja kolesterola koji se nije prirodnim putem rastopio.

Liječenje kada boli žuč

U slučajevima kada boli žuč najbolje se obratiti liječniku specijalistu koji će ustanoviti stupanj razvoja bolesti i upalnog procesa. Ukoliko je žučna vrećica toliko zatrpana kamencem da više ne može obavljati svoju osnovnu funkciju u organizmu moguće je da će liječnik odrediti da je potreban operativan kirurški zahvat odstranjivanja žučne vrećice. Međutim, za vrijeme upalnog procesa se operativni zahvat ne smije izvoditi pa je prvenstveno potrebno upalni proces smiriti. Uvijek postoji rizik od puknuća žučne vrećice stoga je potreban veliki oprez i pomno praćenje smirivanja upale kako bi se zahvat mogao što prije obaviti.

Ukoliko se ne radi o akutnoj boli, odnosno intenzitet kojom boli žuč nije jaka i nije iznenadna već se ta bol javlja povremeno nemojte ignorirati tu bol jer i ta bol može postati vrlo opasna. Žuč vam signalizira da povremeno ne može obavljati svoju osnovnu funkciju pa je potrebno kontrolirati stanje žuči, a možete i promjenom prehrane usmjeriti tok razvoja bolesti i očistiti kamence uz pomoć prirodnih lijekova kao što je kurkumin.

Tagovi:

#Boli #žuć #
Izvorni članak