Lifestyle

Caffetin tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Caffetin tablete su analgetik sa četverostrukim djelovanjem

Koliko aktivnih tvari ima u nekom lijeku, toliko je jako njegovo djelovanje. Caffetin tablete su analgetik sa četverostrukim djelovanju, jer u svom sastavu imaju četiri snažne aktivne tvari, paracetamol, propifenazon, kodeinfosfat seskvihidrat i kofein. Prve tri aktivne tvari imaju dokazano analgetičko djelovanje, a za kofein se smatra da pojačava njihovo djelovanje. Lijek je namijenjen samo odraslima za kratkotrajno liječenje (najviše tri dana) kod akutne boli ili kod umjerenih bolova koji nikako ne popuštaju i ne prolaze.

Caffetin tablete kupujete u apoteci, cijena ih čini dostupnima, a sudeći po potražnji za njima iskustva onih koji samo u njih vjeruju su više nego pozitivna, jer na forumima svi pišu da im ništa tako brzo i efikasno ne ukloni bol kao ove tablete. Ove tablete kupuju svi oni kojima ne pomažu paracetamol, tablete acetilsalicitne kiseline (andol) ili ibuprofen. Ne uzimajte ove tablete duže od tri dana, ako vam za tri dana nije bolje ili vam je čak lošije, odmah se javite svom liječniku.

Tko ne smije uzimati caffetin tablete

Svaki lijek ima nuspojave, pa je nužno nabrojati tko ne smije uzimati caffetin tablete, prije svih su na ovom popisu osobe koje su alergične na bilo koji sastojak u ovom lijeku. Ako lijekovi koje uzimate za neke druge bolesti sadrže neku od aktivnih tvari u ovim tabletama, ne smijete ih uzimati. Lijek nije za osobe sa oštećenom jetrom ili bubrezima ili imaju nasljedne metaboličke bolesti, žene koje doje, ako znate da brzo metabolizirate kodein u morfin ili ste mlađi od 18 godina.

Oprezno trebaju uzimati caffetin tablete osobe koje imaju oslabljene funkcije bubrega ili jetre, osobe koje imaju tegoba sa disanjem, oni koji boluju od bolesti crijeva ili poremećaje krvi, najbolje se prvo posavjetovati s liječnikom, prije uzimanja ovog lijeka. Ako se pojavi povišena temperatura, praćena upalom grla, bolnih čireva u usnoj šupljini, apscesima na rektumu, odmah prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku. U tabletama morfin dovodi do uklanjanju boli, a metabolizira se u jetri iz kodeina.

Caffetin tablete i moguće nuspojava

Prvo treba naglasiti da istodobno uzimanje antihpnotika, antidepresiva, aksiolitika, sedativa, antiepileptika, drugih opioidnih lijekova i nekih antibiotika s caffetinom može pojačati nuspojave. Caffetin tablete i moguće nuspojave se mogu manifestirati glavoboljom, nesvjesticom, mamurlukom, halucinacijama, mučninom, povraćanjem, proljevom, zatvorom, nadutostošću, bolovima u trbuhu, alergijskim crvenim osipom sa svrbežom ili modricama i krvarenjem po koži, žutilom kože ili očiju, problemima sa gutanjem i disanjem, padom krvnog tlaka, gubitkom apetita, iznenadnim gubitkom na težini, znojenjem, pogotovo ako se ne držite upute o lijeku.

Caffetin tablete nemojte piti s kavom, čajem, alkoholom niti drugim pićima koje sadrže kofein, ako ste trudni ili dojite. Uzimati 1 -2 tablete tri puta dnevno, s tim da vremenski razmak između uzimanja budu 4 – 6 sati. U jednom danu (24 sata) ne smijete uzeti više od šest tableta, niti caffetin smijete uzimati duže od tri dana. Ako uzmete više tableta od propisane doze odmah se javite svom liječniku za hitnu pomoć.

Tagovi:

#Caffetin #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak