Centralna serozna retinopatija – uzrok, simptomi, liječenje

Centralna serozna retinopatija, što ju uzrokuje?

Contents

Centralna serozna retinopatija uglavnom zahvaća samo jedno oko, ali moguće je isto tako da zahvati i oba oka istovremeno. Centralna serozna retinopatija je bolest kod koje je uzrok još uvijek nepoznat. Neki od ovih čimbenika mogu utjecati na dobivanju Centralne serozne retinopatije: Razni lijekovi Starost, češće će pogoditi osobe u srednjoj dobi Stres U većem riziku od oboljenja s Centralnom seroznom retinopatijom su muškarci od 30 do 50 godina, a stres je jedan od glavnih faktora. Osobe koje su učestalo pod velikim stresom u puno su većoj opasnosti od dobivanja Centralne serozne retinopatije.

Postoje još neki faktori koji mogu utjecati na dobivanje bolesti. Neki od njih su: visoki krvni tlak, nesanica ili poremećaj spavanja, autoimuna bolest, Helicobacter pylori infekcija, steroidi, bilo kakva vrsta upotrebe steroida. Važno je napomenuti i da osobe koje već imaju dioptriju te nose naočale možda neće biti ni svjesne da su oboljele nego će misliti da im se dioptrija promijenila. Zbog toga najvjerojatnije neće otići kod oftalmologa iako bi trebale.

Koje simptome uzrokuje Centralna serozna retinopatija

Centralna serozna retinopatija uzrokuje nekoliko simptoma. Neki od njih su: Bijela boja mima tamniju, smeđu nijansu, nije u potpunosti bijela Stvari koje gledate se čine udaljeniji nego što u stvarnosti jesu Stvari koje gledate bi mogle izgledati dosta manje nego što su u stvarnosti Tamni ili pomalo zamagljen centralni vid, tamna područja u centralnom vidu, iskrivljeni vid, sve što je ravno izgledati će iskrivljeno. Centralna serozna retinopatija ne mora uvijek pokazivati simptome. Vrlo lako je moguće da se tekućina nakupi u područjima koja nisu blizu makule. Makula je odgovorna za oštrinu vida.

Simptomi na koje se jako treba pripaziti su svakako zamagljenje vida i metamorfopsija. Metamorfopsija je izobličenje vida koje smo naveli ranije, sve ravno će izgledati iskrivljeno kao npr. ravna crta, vrata, prozori itd. Treba se pripaziti i na mikroskopiju što je naziv za simptom kada osoba vidi stvari manje nego što jesu i dishromatopsiju što znači imati poremećaj sa vidom boja, osoba ne vidi boje onakve kakve jesu.

Kako se liječi Centralna serozna retinopatija

Centralna serozna retinopatija obično ne zahtjeva tretmane već se vid sam riješi kroz nekoliko mjeseci. Ako Centralna serozna retinopatija ne zahtjeva liječenje važno je u periodu oboljenja ići kod liječnika tj. oftalmologa te obavljati preglede redovito kako bi bili sigurni da ne dolazi do komplikacija te se tekućina povlači iz makule. U nekim slučajevima Centralne serozne retinopatije neće doći do poboljšanja već će se vid ozbiljno pogoršati. U takvim slučajevima primjenjuje se terapija laserskog liječenje ili fotodinamička terapija.

Uz pomoć ovih terapija zaustavlja se curenje tekućine iz makule te se vid automatski poboljša. Vrlo je važno napraviti neke promjene u životnom stilu kako ne bi došlo do Centralne serozne retinopatije ali i tokom oboljenja od Centralne serozne retinopatije. Te promjene su: Izbjegavanje alkohola Manji unos kofeina Redovito spavanje noću Smanjenje razine stresa, najbolje kroz sport Zaključak je da je vrlo važno obavljati redovite preglede kako bi se pratilo stanje te kako bi se što prije izliječili.

Tagovi:

#Centralna #serozna #retinopatija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar