Lifestyle

Cervikocefalni sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Cervikocefalni sindrom ili sindrom ukočenog vrata

Degenerativne promjene i oštećenja vratne kralježnice donose bolesniku često vrlo različite bolne tegobe. Cervikocefalni sindrom ili sindrom ukočenog vrata uključuje više različitih simptoma iako je uzrok svima isti. U pravilu oštećenja kralježaka drže glavu u neprirodnom položaju, bol se iz kralježnice kreće prema glavi, jednoj ili obje strane i prema malom mozgu, izaziva glavobolju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, zujanje u ušima i poremećaj ravnoteže. U akutnoj fazi pomažu lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića.

Cervikocefalni sindrom se uakutnojfazi uz analgetike olakšava i medicinskim ovratnikom, hladnim oblozima, kriomasžom (masaža ledom) te raznim kremama i gelovima koje imaju svojstvo hlađenja. U akutnoj fazi se mogu primijeniti i drugi terapijski postupci kao što su TENS (transkutana elektroneurostimulacija), magnetoterapija, laserska ili ultrazvučna terapija. Liječenje se nastavlja kroz fizikalnu terapiju pod nadzorom fizioterapeuta uz edukaciju o pravilnom držanj i pravilnom spavanju (anatomski jastuk), dodatnim elektrostimulacijama, toploj masaži i eventualnim kiropraktičarskim tretmanima i zahvatima, operacije su rijetko kada potrebne.

Cervikocefalni sindrom mnoge natjera na redovno vježbanje

Nakon liječenja i fizikalne terapije za ukočeni vrat fizijatar će vam savjetovati da pripazite na pravilno držanje na poslu i kod kuće, zdravo se hranite, ali i da nastavite s praksom medicinske masaže i medicinskih vježbi istezanja i vježbi za vratnu kralježnicu. I tako se dogodi da cervikocefalni sindrom mnoge natjera na redovno vježbanje po prvi put u životu, što i nije tako loše. Tako se potvrdi narodna izreka da “u svakom zlu ima nešto dobro”.

Kada je cervikocefalni sindrom u akutnoj fazi, bez ublažavanja boli analgeticima ne ide, a medicinski ovratnik je nužan za stabilizaciju vratne kralježnice, ako ukočenost traje duže (subakutna faza) vježbe vratnih i ramenih mišića, a u kroničnoj fazi se uz statčke vježbe uvode i dinamićke vježbe, medicinska masaža za opuštanje i drugačiji način spavanja, anatomski jastuk i anatomski ležaj, ovisno o težini simptoma. Nemojte se dovesti do radne nesposobnosti, naročito ako ste u mlađoj životnoj dobi.

Za cervikocefalni sindrom je vrlo rijetko potrebno kirurško liječenje

Sindrom ukočenog vrata iz kojeg se bolovi šire prema glavi i sljepoočnicama može imati uzroke i u nekim drugim bolestima, ozljedama ili traumama od naglih trzaja ili ozljedama u prometnim nesrećama. Nakon pregleda, radioloških pretraga i snimanja obično je dovoljno primijeniti već opisane načine liječenja i fizikalnu terapiju. Za cervikocefalni sindrom je vrlo rijetko potrebno kirurško liječenje i ono se češće primjenjuje samo kod traume ili ozljede vratne kralježnice ili kod teških degenerativnih promjena.

No, preventiva za cervikocefalni sindrom bi bila pravilno držanje pri hodu i pri sjedenju, pravilno spavanje (anatomski jastuk, anatomski ležaj), i redovito vježbanje. Vježbanje vratnih i ramenih mišića možete kratko provoditi čak i dok ste na poslu, ne moraju trajati duže od 2 – 3 minute, provodite jednostavne vježbe istezanja. Ako radite za računalom, tražite prilagođenu radnu visinu stola i radni stolac sa podešavanjem visine i sa čvrstim naslonom i stalno sami sebe podsjećajte na pravilno držanje tijela i glave.

Tagovi:

#Cervikocefalni #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši