Choroideremia – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Choroideremia i koji su uzroci oboljenja

Contents

Choroideremia je stanje progresivnog gubitka vida.

Choroideremia najčešće pogađa muškarce te je bolest koja se nasljeđuje. To je gen koji se nalazi na kromosomu X te su žene veliki nosioci bolesti pošto imaju dva kromosoma X. Pošto žene uvijek imaju dva X kromosoma nikada nisu oboljele od ove bolesti dok muškarci imaju samo jedan X kromosom te je zato bolest raširena kod muškaraca. Muškarci s druge strane ipak ne mogu biti nosioci bolesti ali mogu prenijeti gen na žensku djecu koja će prenositi bolest. Sinovi ne mogu dobiti bolest od očeva jer očevi prenose samo Y kromosom na sinove. Ženska strana ima 50 posto šanse da će prenijeti bolest na žensko dijete i 50 posto da će ju prenijeti na muško dijete.

Ova bolest ne može pogoditi nikoga drugoga već samo osobe koje u obitelji već imaju oboljelu osobu. Kako bi saznali da li ste nosioc ili oboljela osoba možete napraviti i genetsku sliku.

Simptomi koje Choroideremia uzrokuje

Choroideremia uzrokuje simptom koji se naziva noćno sljepilo. Choroideremia tokom svog napretka može izazvati i gubitak perifernog vida a na kraju i centralnog vida. Bolest će se uvijek razvijati tokom života ali je jačina kod svake oboljele osobe drugačija. Čak i u unutar obitelji nemaju svi jednaku jačinu bolesti.

Gubitak vida se dešava zbog degeneracije slojeva stanica koje su povezane s vidom. Ti slojevi se zovu koroida, a koroida su krvne žile koje su smještene u bjeloočnici.

Prvi simptomi najčešće počinju već i tokom djetinjstva iako se ne može reći točno vrijeme pošto varira. Dijete kojem se počnu simptomi pojavljivati u adolescentskoj dobi izgubiti će sposobnost dobrog vida tokom noći ili ako je osvjetljenje jako slabo. Oko neće biti u mogućnosti razlikovati neke stvari koje drugi vide normalno. Na kraju to prerasta u tunelski vid što znači da osoba može vidjeti samo stvari u središtu vidnog polja. A u svim slučajevima nažalost dolazi do sljepoće.

Kako se liječi Choroideremia

Choroideremia se nažalost ne može liječiti. Choroideremia se ne može ni predvidjeti, kojom brzinom i kojom težinom će zahvatiti osobu. Lijek se još uvijek istražuje i još uvijek nađen.

Najčešće se osobe oboljele od ove bolesti priprema na to da će s vremenom u potpunosti izgubiti vid. Pošto je teško nositi se sa takvim činjenicama vrlo je važno oboljelima pomoći na prihvaćanju toga.

Iz toga možemo zaključiti da se liječenje odvija samo psihološki, a osoba si može pomoći i sa unosom određene prehrane kako bi usporila proces napretka bolesti. Takva prehrana obično sadrži puno voća, povrća, omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi. Simptom sljepoće se može ublažiti nošenjem naočala ili kontaktnih leća kako bi se vid barem tokom nošenja koliko toliko popravio.

Važno je napomenuti i da se jako puno radi na otkrivanju lijeka za ovu bolest i da bi se terapija koja će pomoći kod izlječenja mogla otkriti vrlo brzo.

Tagovi:

#Choroideremia #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar