Lifestyle

Cimzia – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cimzia – primjena i djelovanje

Cimzia je lijek čiji je aktivni sastojak certolizumab pegol. Certolizumab pegol je monoklonsko antitijelo koje pripada klasi lijekova inhibitori faktora tumorske nekroze alfa odnosno skraćeno TNF-alfa. Cimzia se koristi za liječenje određenih autoimunih bolesti, posebice za upravljanje simptomima i smanjenje upale. Kod reumatoidnog artritisa lijek smanjenje simptome, poboljšava funkcionalnost i usporava progresiju oštećenja zglobova kod odraslih osoba s ovim stanjem. Kod psorijatičnog artritisa lijek smanjenje simptome kao što su upala zglobova, oteklina i ograničenje pokretljivosti. Kod ankilozirajućeg spondilitisa lijek se koristi za ublažavanje simptoma, kao što su bol i upala kralježnice. Kod psorijaze se lijek koristi za liječenje teške plak psorijaze kod odraslih osoba koje nisu dovoljno odgovorile na druge terapije. Djelovanje lijeka se temelji na njegovoj sposobnosti da veže TNF-alfa, proteina koji ima ključnu ulogu u upalnim procesima kod ovih autoimunih bolesti. TNF-alfa je upalni medijator koji doprinosi simptomima kao što su upala, bol i oštećenje zglobova. Lijek sprječava vezanje TNF-alfa na svoje receptore na stanicama, čime se smanjuje upalni odgovor i simptomi povezani s autoimunim bolestima.

Cimzia – upute i nuspojave

Cimzia se primjenjuje pod nadzorom liječnika i obično se daje kao subkutana injekcija, što znači da se lijek ubrizgava ispod kože, najčešće u područje trbuha ili bedra. Injekciju treba davati prema uputama liječnika ili prema priloženom uputstvu za uporabu. Doziranje i raspored primjene ovise o vrsti bolesti i individualnim potrebama pacijenta. Važno je slijediti upute liječnika ili farmaceuta o načinu primjene lijeka. Kao i kod svih lijekova, Cimzia može imati nuspojave. Nuspojave se mogu razlikovati ovisno o stanju za koje se primjenjuje. Lijek može smanjiti sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcija, što može povećati rizik od ozbiljnih infekcija, što uključuje respiratorne infekcije, infekcije mokraćnog sustava i kožne infekcije. Nakon injekcije, moguće su lokalne reakcije poput crvenila, bolnosti, otoka ili svrbeža na mjestu uboda. Mogu se javiti mučnina, proljev, povraćanje, abdominalna bol ili nadutost. Lijek može utjecati i na broj krvnih stanica i funkciju jetre. Redovito praćenje krvnih testova je važno kako bi se pratilo stanje. Kao inhibitor TNF-alfa, postoji povećani rizik od određenih vrsta raka, uključujući limfome.

Cimzia – cijena i iskustva

Lijek se mora čuvati što dalje od dohvata male djece. Nakon što istekne rok trajanja ne smije se više dalje koristiti. Čuvajte lijek u hladnjaku na temperaturi od 8 do 2 stupnjeva Celzijeva. Nemojte ga zamrzavati, te ga čuvajte u originalnom pakiranju kako biste ga zaštitili od direktne sunčeve svjetlosti. Također, Cimzia se može čuvati na temperaturi na sobnoj temperaturi do 10 dana. Lijek nemojte koristiti ako pronađete strane čestice ili primijetite promjenu boju otopine. Cimzia sadrži djelatnu tvar certolizumabpegol. Jedan dozator sadrži u sebi 200 miligrama certolizumabpegola u jednom milimetru. Drugi sastojci koji se nalaze u lijeku su natrijev acetat, natrijev klorid i voda za injekcije. Lijek dolazi u obliku otopine za injekciju, te je pakiran u ulošku za dozator koji je spreman za korištenje. Jedno pakiranje lijeka sadrži dva napunjena uloška za dozator i dvije alkoholne vate koje se koriste za čišćennje mjesta gdje se primijenuje injekcija. Lijek se može kupiti u ljekarni na recept te dolazi po pristojnoj cijeni. Dostupan je u više pakiranja. Iskustva drugih korisnika su veoma pozitivna.

Tagovi:

#Cimzia #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši