Lifestyle

Prestilol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Prestilol lijek i njegovo djelovanje

Prestilol lijek u svom sastavu sadrži dvije osnovne supstance, perindoprilarginin i bisoprololfumarat od koji svaki ima svoje djelovanje. Perindoprilarginin djeluje kao ACE inhibitor na način da širi krvne žile te tako olakšava pritisak i protok krv kroz krvne žile, dok bisoprololfumarat djeluje kao beta blokator koji usporava rad srca te na taj način omogućava normalan rad srca i kolanje krvi kroz tijelo, a time i sprečava zatajenje srca.

Lijek Prestilol se koristi u liječenju kada postoji visoki krvni tlak, te opasnost od stanja zatajenje srca. Također se koristi i djeluje u situacijama kod rizika kada prijeti srčani udar, kod koronarnih bolesnih stanja, te kod osoba koje su preboljeli srčani udar ili bili podvrgnuti operaciji za poboljšanje protoka krvi u srcu s ciljem proširenja krvnih žila.

Međutim, postoje brojna zdravstvena stanja kod koji treba biti oprezan s terapijom ovim lijekom kao što su kardiogeni šok, bolesti dijabetesa, poremećaji u radu bubrega i jetre, kod nepravilnog rada srca, kod teških oboljenja astme, kod rijetkih tumora nadbubrežne žlijezde, kod stanja acidoze prevelike kiselosti u krvi, te kod alergijskih reakcija koje su se dogodile upotrebom sličnih lijekova.

Nuspojave lijeka Prestilol

Brojne su nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Prestilol kao što su omaglice i vrtoglavice, teško disanje te piskanje prilikom disanja, preniski krvni tlak, bolovi u prsima i nepravilno lupanje srca. Također se mogu pojaviti i slabost i trnci u rukama i nogama, a to može biti znak da postoji veliki rizik od moždanog udara. Kao nuspojave mogu se javiti u upale gušterače, te žutica na koži i u bjeloočnicama, te kožni osipi u obliku crvenih mrlja po licu, rukama i nogama koje mogu biti popraćeni jakim svrabom.

Ukoliko se kod terapije lijekom Prestilol pojave usporeni rad srca, glavobolja, omaglica, vrtoglavice, trnci i bockanja u udovima te osjećaj hladnoće, poremećaji vida, poremećaj okusa, nedostatak zraka, kašalj, grčevi u mišićima, kronični osjećaj umora. Ujedno mogu se pojaviti i poremećaji spavanja, depresije i promjene raspoloženja, povećana osjetljivost kože na suncu, znojenje, problemi u radu bubrega, jetre, te štitnjače. U ovakvim se slučajevima treba obratiti liječniku jer dai se o vrlo jakom i djelotvornom lijeku, no ukoliko izaziva opasne nuspojave to može biti vrlo ozbiljno za ljudsko zdravlje, cijelo tijelo i druge organe.

Iskustva s lijekom Prestilol

Osobe koje su bile ili jesu na terapiji lijekom Prestilol mogu posvjedočiti da osim navedenih nuspojava se može pojaviti i druga stanja kao što su akutno zatajenje bubrega, smanjeno mokrenje ili prestanak mokrenja, te mokraća može biti jako tamne boje. Neke su osobe imale poremećaj krvi kod krvnih pretraga kod koji se prikazala povišena razina kalija i niska razina natrija, uz istovremeno niža razina šećera u krvi, te povišen kreatinin i urea u krvi.

Kod nekih osoba su se pojavile i halucinacije, noćne more, depresije i česte promjene raspoloženja, dok se kod drugih pojavio problem sa suhoćom u ustima, očima, problem sa sluhom, te alergijske reakcije kao što su kihanje i hunjavice, osip, crvenilo, svrbež kože. Vrlo rijetko ali ipak moguće neke su osobe imale iskustva na terapiji lijekom Prestilol da su dobile upalu gušterače, opadanje kose, konjunktivitis, psorijazu ili pogoršanje postojeće psorijaze, te promjena boje i utrnulost u udovima. Kod takvih reakcija svi preporučuju da se hitno javite liječniku koji će ili ukinuti terapiju ovim lijekom ili prilagoditi dozu. Lijek se izdaje na recept s individualno prilagođenim dozama ovisno o zdravstvenom stanju osobe kojoj se lijek propisuje.

Tagovi:

#Prestilol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši