Lifestyle

Coaxil – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Coaxil – djelovanje

Coaxil je lijek iz skupine antidepresiva koji se koristi za liječenje anksioznih poremećaja i depresije. Djelatna tvar ovog lijeka je tianeptin. Njegov mehanizam djelovanja sastoji se u povećanju ponovnog skladištenja serotonina. Preporučena doza je 3 puta dnevno, tako da nema opasnosti od razvoja ovisnosti. Nemojte prekoračiti preporučene doze jer to ne povećava učinkovitost lijeka i može naštetiti vašem zdravlju. Primjena Coaxila ne smije se prekinuti naglo, jer prekid liječenja mora biti postupan i u skladu s preporukama liječnika. Ne preporuča se primjena pripravka kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Kada se pripravak ne smije koristiti? Čak i ako postoje indikacije za njegovu primjenu, Coaxil se ne smije koristiti ako postoji preosjetljivost na formulaciju lijeka ili neki od njegovih sastojaka. Neke bolesti mogu biti kontraindikacija za korištenje Coaxila ili indikacija za promjenu doze. Potreban je poseban oprez pri liječenju bolesnika sa suicidalnim tendencijama. Lijek je u obliku obloženih tableta.

Coaxil – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Coaxil može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Među najčešćim nuspojavama koje se javljaju su: vrtoglavica, stezanje u grlu, opća slabost, glavobolja, dispneja, suha usta, anoreksija, noćne more, nesanica, tremor, tahikardija, bol u prsima, crvenilo, bol u trbuhu. Rjeđe se javljaju eritematozni osip i urtikarija. Ovisnost o Coaxilu klasificira se kao neuobičajena nuspojava, koja pogađa manje od 1 pacijenta na 100. Osobe s poviješću ovisnosti o alkoholu ili drogama i zloporabe imaju veću vjerojatnost da će razviti ovisnost. Osim toga, zbunjenost, halucinacije, suicidalne misli ili ponašanje, akne, hepatitis mogu se javiti s nepoznatom učestalošću tijekom liječenja ili nakon njegovog prekida. Neke rijetke nuspojave neće biti opisane u uputama za uporabu lijeka. Tijekom liječenja Coaxilom može doći do povećanja krvnog tlaka i tahikardije, ubrzanog rada srca. Ukoliko će osoba uskoro biti pod općom anestezijom, potrebno je obavijestiti anesteziologa o uzimanju ovog lijeka. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s primjenom Coaxil lijeka, obratite se svom liječniku.

Coaxil – cijena, iskustvo

Učinkovitost i sigurnost Coaxila potvrđuju mnoga klinička ispitivanja. Coaxil ima mnoge prednosti u odnosu na druge antidepresive. Procjenjuje se da 70% pacijenata osjeća poboljšanje nekoliko dana nakon propisane terapije. Lijek djeluje puno brže od tipičnih antidepresiva. Njegov učinak je unutar tjedan dana, dok tipičnim antidepresivima treba mjesec dana da počnu djelovati. Aktivni sastojak tianeptin ima anksiolitička svojstva. Ali nema utjecaja na spavanje ili budnost. Lijek se ne smije koristiti u kombinaciji s MAO inhibitorima koji se koriste za liječenje depresije. Dugotrajna primjena visokih doza Coaxila može dovesti do ovisnosti kod osobe. Ova nuspojava je neuobičajena i pogađa 1 do 10 osoba na 1000. Ako ste trudni, planirate imati dijete ili dojite, obratite se svom liječniku za savjet prije uzimanja ovog lijeka. Iako je primjena s drugim pripravcima relativno sigurna, prije njihove uporabe posavjetujte se s liječnikom. Lijek može uzrokovati probleme tijekom vožnje i rada sa strojevima. Nemojte piti alkohol dok uzimate Coaxil. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Coaxil #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši