Coupet – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Coupet i za što se koristi?

Contents

Coupet pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju statini. Navedeni lijek je najčešće prepisan radi povišenog kolesterola u krvi, što pacijenta stavlja u rizičnu skupinu za dobivanje srčanog ili moždanog udara. Statin je često propisan onda kada liječnik primijeti da pacijent promjenom hrane i tjelovježbom nije ostvario dovoljno snižavanje kolesterola. Lijek će se prepisati kao dodatna terapija koja bi uspješno trebala sniziti povišeni kolesterol u krvi. Uz navedeno, lijek će se prepisati i onda kada postoje drugi faktori rizika koji ukazuju na mogući srčani ili moždani udar.

Srčani te moždani udar mogu nastati radi bolesti ateroskleroza – stanje kada se u arterijama nakupljaju masne naslage. Zašto je važno uzimati Coupet? Lijek će se uzimati kako bi se smanjila razina masnoće u krvi. Snižava loš kolesterol (LDL-C) i povećava razinu dobrog kolesterola (HDL-C). Njegovo djelovanje je fokusirano na zaustavljanje nastanka lošeg kolesterola, kao i poboljšanje sposobnosti organizma da samostalno ukloni višak iz krvi. Povišeni kolesterol je iznimno opasno stanje jer često ne donosi vidljive simptome.

Neliječena povišena razina kolesterola dovodi do stvaranja viška masnih naslaga u krvi, što uzrokuje sužavanje i začepljenje. Navedene tablete se uzimaju radi prevencije te liječenja, i važno je naglasiti kako se one nastavljaju uzimati i onda kada se kolesterol dovede na normalnu razinu. Navedeni lijek se ne uzima: Ako postoji sumnja na alergiju, ako patite od bolesti jetre, ako imate poremećaj funkcije bubrega, ako patite od miopatije, ako ste nedavno imali presađivanje organa, ako ste trudni ili planirate trudnoću.

Coupet primjena i mjere opreza

Prije prepisivanja navedenog lijeka, dužni ste upoznati liječnika sa svojim ukupnim zdravstvenim stanjem. Posebne mjere opreza liječenja vrijede za osobe koje pate od problema bubrega i jetre, za osobe koje imaju poremećaje pluća, za osobe koje imaju probleme s mišićima. Liječnika ste dužni uputiti i u vaše sadašnje terapije kako bi liječenje bilo uspješno. Kako se uzima Coupet? Lijek će se uzimati prema propisanom receptu liječnika, ili prema uputama ljekarnika. Uobičajene doze su: Odrasli – Početna doza se sastoji od 5 ili 10 mg. Odabir doze će ovisiti o razini kolesterola, razini rizika od srčanog i moždanog udara, mogućnosti pojave nuspojava.

Povećanje doze je moguće ukoliko početna doza ne pokazuje rezultate. Moguće su doze od 20 ili 40 mg. Najviša doza se isključivo prepisuje pacijentima koji imaju visok kolesterol i visok rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara. Coupet se koristi i kod djece i adolescenata u dobi od 10 do 17 godina. Početna doza iznosi 5 mg i ona se može maksimalno povećati na 20 mg. Tablete će se progutati uz čašu vode, jednom dnevno, u bilo koje doba dana. Poželjno je odrediti vrijeme uzimanja i svaki dan uzimati terapiju u određeno vrijeme. Uz terapiju, liječnik će vam predložiti i redovite kontrole za kolesterol kako bi se utvrdilo djelovanje lijeka.

Coupet iskustva i liječenje

Mnoga iskustva pacijenata koji su liječeni s navedenim lijekom nam daju do znanja kako je Coupet djelotvoran lijek za liječenje povišenog kolesterola u krvi. U početku su moguće promjene doziranja. Da li Coupet uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, i one se ne razvijaju kod svake osobe koja uzima lijek. Pojavljuju se često, no nastaju nakon učestale primjene lijeka. Česte nuspojave su: Omaglica, glavobolja, mučnina, bolovi u želucu, zatvor, osjećaj slabosti, bolovi u mišićima, slabost.

Ostale moguće nuspojave su navedene u uputi o lijeku koja je prisutna u svakom pakiranju. Navedeni lijek se dobiva na liječnički recept, te se zatim podiže u ljekarni. Cijena za 28 tableta od 20 mg iznosi 5,24€. Kako čuvati navedene tablete? Nakon otvaranja i primjene, tablete se moraju čuvati u originalnom pakiranju kako bi se izbjegao doticaj s vlagom. Važno je držati ih podalje od pogleda te dohvata djece. Sadržaj pakiranja može se razlikovati ovisno o prepisanoj terapiji, što znači da lijek dolazi u pakiranju od 5,10,20,40 mg.

Tagovi:

#Coupet #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar