Lifestyle

Crijevna viroza kod odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Crijevna viroza kod odraslih uzrok

Crijevna viroza kod odraslih, odnosno virusni gastroenteritis infekcija je u probavnom sustavu koja se očituje proljevom i povraćanjem. Uzročnici ove viroze su razni virusi ovisno o sezoni u kojoj su ovi virusi aktivni. U zimskim mjesecima su aktivniji rotavirusi i astrovirusi, dok su adenovirusi aktivni cijele godine, a norovirusi su epidemijski virusi koji zahvaćaju grupe koje su povezane na dnevnoj bazi poput škola, vrtića, domova za starije osobe, bolnica i drugim ustanovama zatvorenog tipa.

Crijevna viroza kod odraslih širi se virusom koji opstaje na površinama i na hrani, te u vodi i može podnijeti temperature i do 60 stupnjeva Celzijusa i preživjeti. Prenosi se direktnim kontaktom rukama zaraženih osoba, no i putem zraka i tekućina, te hranom. Kada zaražena osoba radi u kuhinji restorana, škola, domova, vrtića, bolnica može prenijeti virus na hranu i tako stvoriti epidemiju u instituciji u kojoj se ta hrana konzumira.

Jednom preboljeni norovirus ne znači imunizaciju već se ponovo može zaraziti istim virusom i nekoliko puta, te preboljenje jedne vrste virusa ne zanči otpornost na druge vrste virusa.

Crijevna viroza kod odraslih simptomi

Crijevna viroza kod odraslih započinje simptomima nakon 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom ili zaraženom hranom i predmetima. Uobičajeno simptomi traju jedan do dva dana no intenzitet simptoma je vrlo jak u tom periodu.

Simptomi koji upućuju da je nastupila crijevna viroza kod odraslih su povraćanje, mučnina, proljev i grčevi i bolovi u trbuhu. Kod nekih osoba javit će se i povišena tjelesna temperatura, a mogući su i bolovi u mišićima. Kod zaraze rotavirusom proljev je vodenast i vrlo učestao, praćeno vrućicom i simptomi se javljaju naglo. Crijevna viroza izazvana rotavirusom imat će simptome oko pet dana pa je moguće da će nastupiti dehidracija, stoga je potrebno nadoknađivati izgubljenu tekućinu i elektrolite zbog povraćanja i proljeva.

Zaraznost može trajati i dva tjedna nakon nestanka simptoma, pa se na taj način virus održava i širi među ljudima, a može se i vratiti jer se preboljenjem ne stvara imunost na virus, kao ni na druge viruse koji izazivaju crijevnu virozu.

Crijevna viroza kod odraslih liječenje

Da bi se pristupilo liječenju potrebno je prvo točno utvrditi dijagnozu da postoji crijevna viroza kod odraslih i temeljem toga započeti liječenje. Osim fizičkog pregleda bit će potrebno napraviti analizu stolice kako bi se ustvrdilo o kojem se virusu radi, što se može i ustvrditi i iz sadržaja povraćanja.

Osnova liječenja s obzirom da se radi o virusnoj bolesti crijevna viroza kod odraslih se svodi na smirivanje simptoma, pa je potrebno nadoknađivati izgubljenu tekućinu i spriječiti da dođe do dehidracije. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, najbolje u obliku čaja, te rehidracijsku tekućinu kako bi se nadoknadio gubitak elektrolita.

Ukoliko oboljeli zbog učestalog povraćanja ne može oralno uzimati tekućine bit će potrebna infuzija kako bi se nadoknadio gubitak tekućine, a ako oboljeli može jesti treba izbjegavati masnu hranu, ljutu i slatku, te uvesti dijetnu prehranu dvopekom, čajem, bananama, jabukama. Antibiotici ne djeluju kod virusa pa ih treba izbjegavati, dok lijekovi protiv proljeva mogu djelovati kontraproduktivno i produljiti period simptoma.

Prevencija pranjem ruku i izbjegavanjem kontakta sa zaraženom osobom najbolja je zaštita jer ova virusna bolest može biti vrlo iscrpljujuća. Postoji i cjepivo kojima se sprječavaju infekcije izazvane rotavirusima koji svakako ublažavaju simptome ukoliko do zaraze dođe.

Tagovi:

#Crijevna #viroza #kod #odraslih #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak