Lifestyle

Crni jezik – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Crni jezik i koji su uzroci

Crna boja organa te zbog toga i Crni jezik uzrokuje jako rijetka bolest, Chronova bolest.

Jako je bitno sjetiti se što ste jeli u posljednja 24 sata prije nego razmislite o patološkim uzrocima jer je moguće da neka hrana promjeni boju jezika.

Crni jezik je simptom mnogih patologija gastrointestinalnog trakta.

Uzroci Crnog jezika najviše problemi s gastrointestinalnim traktom. Prevelika količina unesene masne hrane i ugljikohidrata dovodi do neravnoteže koja se naziva acidoza, gdje je povećana kiselina. Acidoza je najčešći uzrok Crnog jezika. To je velika ravnoteža između kiselina i baza, te se može uvidjeti tek ako obavimo testove, a liječi se tako što se uklanjaju uzroci.

Antibiotici mogu biti uzročnici tako što će prevelikom konzumacijom smanjiti imunitet tijela te će na taj način izazvati bolest pošto je ona znak slabog imuniteta. Antibiotici također mogu biti uzrok širenja gljiva te tako nastaju gljivične infekcije koje su isto jedan od uzroka CVrnog Jezika.

Još nekoliko uzroka Crnog jezika su Crno zeleni plak, Crna plaka, Angina.

Simptomi koje uzrokuje Crni jezik

Crni jezik nastaje zbog biokemijskih reakcija u tijelu a isto tako Crni jezik može biti razlog neke kronične i akutne bolesti:

  • Jedna od bolesti je kromogena gljivična infekcija koja je zarobljena u ustima iz onečišćenog okoliša
  • Kolestaza ili smanjenje / zastoj protoka žući, kongestija koja sprječava protok žući u želudac će dovesti do stvaranja kamenja
  • Može biti znak Kolecistitisa kalkuloznog tipa te u tom slučaju crni plak može imati nijansu žute boje
  • Najčešći razlog je Chronova bolest. Ona je povezana s oštećenjem gotovo svih organa gastrointestinalnog trakta
  • Velika intoksikacija tijela solima teških metala i kemikalijama
  • Znak Crnog jezika mogu biti tumorske novotvorine u crijevima, želucu, jednjaku i ostalim dijelovima probavnog sustava. Ako se radi o tumoru to je signal da je rak u tom slučaju došao do 3. stupnja te da se u ostale dijelove tijela šire njegove maligne stanice.

U razvijenijim zemljama tamna nijansa jezika više se gotovo ne može vidjeti.

Kako se liječi Crni jezik

Ako otkrijete neki od gore navedenih simptoma potrebno je otići liječniku, otorinolaringologu ili kirurgu. Otorinolaringolog će napraviti osnovna testiranja i zakazati pregled kod kirurga. Kirurg proučava patološko stanje jezika te utvrditi postoji li nekroza. Nakon toga osoba mora proći kroz nekoliko vrsta dijagnostike. Važno je otkriti zašto je Crni jezik nastao.

Ispituju se čestice tkiva jezika kako biu se u potpunosti uklonila prisutnost raka. Radi se gastroskopija želuca ako postoji sumnja da osoba ima problema sa patologijom želuca. Radi se endoskopija crijevne šupljine tako što se endoskopski uređaj progura do sluznice crijevne šupljine te pomoću kamere vidi da li postoje problemi.

Radi se ultrazvuk unutrašnjih organa, svih smještenih u trbušnoj šupljini koji su odgovorni za proces primanja, probavljanja i asimilacije hrane. Proučava se mikroflora u laboratoriju. Pregled bakterijskog sastava u usnoj šupljini pomoću uzorka koji se uzima štapićem.

Davanje krvi iz prsta ili vene. Na taj način se rade analize kako bi saznali koji je mogući uzrok za Crni jezik.

Tagovi:

#Crni #jezik #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši