Lifestyle

Da li je hemangiom opasan

Hemangiom je dobroćudna tvorevina

Hemangioni se većinom pojavljuju u ranoj dječjoj dobi, mogu biti čak i urođeni, ali se mogu pojaviti i u odrasloj dobi, obično su to obojene mrlje ili ispupčenja (uzdignuća) na koži, ali mogu nastati i na drugim mekim tkivima, a kod odraslih najčešće na jetri. Hemangiom je dobroćudna tvorevina, vaskularna lezija ili anomalija na koži kojoj je uzrok promjena u krvnim žilama (kavernozni) i kapilarama (kapilarni), obično je boje crnog vina i uglavnom nije opasan.

Još se nagađa o mogućim uzrocima zbog kojih nastaje hemangiom koji je ustvari benigni tumor i najčešće nestane sam od sebe, ali se zna da ga bukvalno svatko može dobiti i da ga ne treba dirati. Te crvene mrlje i izbočine se mogu mijenjati ako ih ozlijedimo, inače ne bole, neki ih uklanjaju iz estetskih razloga, no bolje ih je ne dirati, osim ako se ne počnu mijenjati u boji ili veličini, tada se obično radi biopsija i nakon toga odlučuje o liječenju ili uklanjanju.

Hemangiom nije madež iako liči na njega

Većinu hemangioma nije potrebno liječiti niti uklanjati, oni ne bole, ali ako ih povrijedite možda ćete trebati neku antibakterijsku mast da se ozljeda ne inficira. Hemangiom nije madež iako liči na njega i ljudi u strahu od melanoma često misle da je to madež koji treba ukloniti. Uklanjanje hemangioma se najčešće uklanja iz estetskih razloga, liječnik će pratiti hemangiome koji rastu i savjetovati uklanjanje ako pritiska okolne organe, ako je u blizini oka i ometa vid.

Neki hemangiom se može tretirati i laserski ako želite zaustaviti njegov rast, no kod novorođenčadi ih ne treba dirati, jer većina hemangioma kod beba nestane do petog mjeseca života ili do navršene pete godine života, kod manjeg broja djece nestaju tek oko desete godine života. Nema načina da se spriječi nastajanje hemangioma, jer se ne zna točan uzrok njihovog nastajanja iako se među uzrocima navode akutne virusne infekcije dišnog sustava u prvom tromjesečju trudnoće maki.

Hemangiom se češće pojavljuje kod žena

Hemangiomi ne bole, mogu rasti i mijenjati se, krvariti ili imati neke druge komplikacije. U slučaju bilo kakvih promjena ili komplikacija treba se javiti liječniku, naročito ako benigna lezija raste ili mijenja boju. Hemangiom se češće pojavljujekod žena i to oko pet puta češće nego kod ostatka populacije. Ne postoji nikakva preventivna terapija za hemangiome, fizikalna terapija i masaža se ne preporučuju jer može doći do povreda, a ne preporučuju se ni razni narodni lijekovi.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Hemangiom se uklanja kirurški za oko pet minuta, postoperativni oporavak se prati 5 – 7 dana, ali se klasična operacija primjenjuje rijetko. Lasersko tretiranje hemangioma je češće, može se primijeniti kriodestrukcija (zaleđivanje), kao kod bradavica, elektrokoagulacija koja postupno uklanja benigni tumor. Hemangiomi koji se spontano povlače ostavljaju za sobom promjene u teksturi, boji i izgledu kože u vidu hipertrofije ili atrofije kože, ali i medicinski tretmani mogu ostaviti površinske ožiljke, ako su dubinski i uzrokuju neurološke probleme uklanjanje može biti zadnja opcija.

Tagovi:

#hemangiom #opasan
Izvorni članak