Lifestyle

Da li je melatonin opasan

Što je melatonin?

Melatonin danas prepoznajemo kao dodatak prehrani koji je ušao u široku primjenu diljem svijeta. Iako se smatra prirodnim dodatkom za pomoć kod spavanja, njegovi učinci mogu utjecati na naše zdravlje. Znamo kako je kvalitetan san iznimno važan za naše psihičko te fizičko zdravlje. Dobro spavanje jednako je važno kao i zdrava prehrana i redovito kretanje. Tijekom spavanja lučimo hormon rasta koji će generirati naše stanice i tako popraviti sva moguća oštećenja koja su nastala tijekom stadija budnosti.

Melatonin pomaže u reguliranju noćnog i dnevnog ciklusa, točnije, regulira ciklus našeg spavanja te buđenja. Mrak i tama potiču naše tijelo na prirodno stvaranje melatonina, što tijelu šalje signal da je vrijeme za spavanje. Svjetlost će smanjiti proizvodnju melatonina, i tijelu šalje signal da je vrijeme za buđenje. Zašto se koristi kao dodatak prehrani iako ga tijelo samo proizvodi? Istraživanja pokazuju kako sve više ljudi ima problema s spavanjem. Razlog navedenome je stres, svakodnevna izloženost jakom svjetlu i brojnim ekranima, nezdrav način života. Kada se uzima kao dodatak prehrani, potiče osobu na lakši san, poboljšava kvalitetu spavanja i produžuje vrijeme odmora.

Ovaj hormon sna proizvodi se prirodno u pinealnoj žlijezdi u mozgu. Njegova uloga je regulacija cirkadijalnog ritma tijela koji upravlja ciklusom spavanja i buđenja. Cirikadijalni ritam se često opisuje kao i unutarnji sat koji nam često tempira prirodno vrijeme buđenja i spavanja. Osim što pomaže kod sna, ovaj hormon djeluje i na imunološku funkciju, krvni tlak i stres. Smatra se kako djeluje kao antioksidans, a pojedina istraživanja dokazuju kako utječe i na druga zdravstvena stanja.

Zašto se koristi melatonin?

Osim svoje dobro poznate uloge u regulaciji sna i budnosti, melatonin ima i druge prednosti. Ovaj hormon se smatra endogenim sinkronizatorom kao i kronobiotskom molekulom, što znači da upravlja našim biološkim satom. Hormon je uključen i u autonomnu kardiovaskularnu regulaciju same krvi te tlaka, što znači da pomaže u regulaciji imunosnog sustava. Antioksidativno djelovanje pozitivno djeluje i na gastrointestinalni sustav.

Osim navedenog, melatonin može smanjiti i simptome koji se pojavljuju tijekom sezonske depresije, povećava hormon rasta, poboljšava zdravlje očiju, pomaže u liječenju GERB-a. Zašto se koristi navedeni hormon? Radi načina života i starenja, prirodna proizvodnja melatonina može pasti i uzrokovati brojne simptome poput nesanice, uznemirenosti, stresa, manjka koncentracije, umora. Znamo kako se ovaj hormon najviše luči u večernjim satima i mraku, dok svjetlo utječe na smanjenu proizvodnju. Što ometa lučenje prirodnog melatonina?

Svjetlo – Ako se izlažete svjetlu u večernjim satima, tada ometate prirodnu proizvodnju melatonina. Elektroničke naprave – Gledanje televizije, tipkanje po laptopu ili mobitelu, sve ovo emitira svjetlost koja zapravo ometa biološki ritam našeg tijela. Alkohol i kofein – Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do “umjetne” pospanosti, dok kofein može utjecati na stanje budnosti van poželjnih sati. Stres – Nemogućnost opuštanja može uzrokovati stanje budnosti koje će se kasnije manifestirati kao umor. Starost – Kako starimo proizvodnja melatonina može opadati, što će rezultirati poremećajima u spavanju. Hormonalne promjene u tijelu – Bilo koja promjena na hormonalnoj razini može utjecati na proizvodnju melatonina.

Kada je potrebno uzimati melatonin i da li je on zdrav?

Često se postavlja pitanje tko bi trebao uzimati melatonin kao dodatak prehrani? Njegovo uzimanje se preporučuje osobama koje ne mogu spavati, osobama koje pate od jet laga (poremećaja sna radi leta zrakoplova u drugu vremensku zonu), osobama koje pate od smanjene proizvodnje ovog hormona. Uz navedeno, melatonin se može koristiti i za liječenje depresije, kronične boli, demencije i drugih stanja – no samo uz savjet liječnika.

Budući da navedeni hormon dolazi u raznim oblicima kao dodatak prehrani, najbolje je savjetovati se s liječnikom prije samostalnog uzimanja. Kada i kako se uzima? Ukoliko ustanovite da vam je potreban suplement, tada imajte na umu da se on uzima prema dozama. Neovisno o vrsti, uzima se do 30 minuta prije spavanja kako bi postigli maksimalnu učinkovitost. Ako želite postići ravnotežu u svom biološkom satu, tada ćete ga uzimati 2 do 3 sata prije spavanja. Da li je ovaj hormon siguran za uzimanje? Mnogobrojna istraživanja pokazuju kako je on siguran i da ne izaziva ovisnost, no preporučuje se njegova kratkotrajna upotreba kako ne ni smanjili sposobnost prirodne proizvodnje.

Prije uzimanja melatonina potrebno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Ako uzimate navedeni hormon na svoju ruku, tada možete: Sniziti razinu energije i raspoloženja radi nepravilnog uzimanja, uzrokovati kontraefekt, uzrokovati kontraindikacije s drugim lijekovima. U zaključku, navedeni dodatak prehrani koristi se kao tretman za nesanicu, isprekidani san i poremećaj spavanja. On je siguran za većinu, no ne preporučuje se njegovo uzimanje bez savjeta liječnika.

Tagovi:

#melatonin #opasan
Izvorni članak