Lifestyle

Da li pivo šteti jetri – AdresarSporta.rs

Pivo – alkoholno piće koje je blaže za jetru

Iako je poznato da alkohol nije najbolji za naše zdravlje, znanstveno je dokazano da je pivo alkoholno piće koje najmanje šteti jetri. Jetra je vitalni organ koji pomaže u probavi i drugim funkcijama u tijelu. Ona je sposobna regenerirati se, ali ako je većina oštećena, može biti potrebna čak i transplantacija.

Ako volite povremeno popiti alkohol, preporučljivo je odabrati pivo jer je blaže za jetru. Ipak, važno je imati na umu da jetri treba vremena da obradi alkohol, pa će recimo 3 dcl piva trebati oko tri sata za probavu. Također, preporučuje se jesti nešto prije konzumiranja piva jer će jetri biti lakše da obradi alkohol uz hranu.

Pivo kao sredstvo za čišćenje bubrega

U narodu se često čuje da je pivo dobro za bubrege. Ovo alkoholno piće može biti korisno za bubrege ako se konzumira umjereno i sadrži prirodne sastojke. Pivo može pomoći u čišćenju bubrega od kamenaca, slično kao i čaj i voda.

Ako pijete pivo, primijetit ćete da ćete brzo morati mokriti jer velika količina učestalo pijenog piva može potaknuti urinarni sustav. To može pomoći u eliminaciji kamenaca i pijeska iz bubrega, čime se smanjuje mogućnost oboljenja. Zato se često kaže da je pivo korisno za bubrege i manje štetno za jetru u usporedbi s drugim alkoholnim pićima.

Važno je napomenuti da umjerenost i pauze između konzumacije piva mogu smanjiti rizike od ovisnosti i štetnih učinaka. Redovita konzumacija može dovesti do ovisnosti, pa je važno biti svjestan količine alkohola koju unosite.

Nisu sva piva ista

Postoje različite vrste piva koje se razlikuju po sastojcima i načinu proizvodnje. Ovo piće ima dugu povijest i razvijalo se kroz različite faze. Od tradicionalnih lagera i aleova do suvremenih craft piva s bogatim okusima i aromama.

Lageri se proizvode fermentacijom na nižim temperaturama, dok aleovi fermentiraju na višim temperaturama. Craft piva postaju sve popularnija zbog svojih jedinstvenih okusa i kvalitetnih sastojaka.

Tagovi:

Izvor: ( www.arz.hr / Adresarsporta.rs )