Lifestyle

Da li rak dojke boli

Rak dojke – uzrok

Rak dojke je zloćudna bolest koja se razvija kada stanice u tkivu dojke počnu nekontrolirano rasti, što može dovesti do formiranja tumora ili kvržica u dojci. Rak dojke je jedna od najčešćih vrsta raka među ženama širom svijeta, ali se može pojaviti i kod muškaraca, iako je znatno manje učestao. Uzroci raka dojke nisu potpuno razumljivi, ali se identificirali brojni faktori rizika koji mogu povećati šanse za razvoj ove bolesti. Žene koje imaju blisku rodbinu s rakom dojke, kao što su majke i bake, imaju veći rizik od oboljenja. Rizik od raka dojke povećava se s godinama, te se većina slučajeva dijagnosticira kod žena starijih od 50 godina. Hormonalne promjene, kao što su rana ili kasna pojava menstruacije, žene koje su kasno ili nikada rađale djecu, te žene koje su koristile tablete za kontracepciju ili hormone za terapiju imaju povećan rizik. Loše prehrambene navike, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti, konzumacija alkohola i pušenje cigareta mogu povećati rizik od raka dojke. Izlaganje ionizirajućem zračenju, posebno tijekom medicinskih postupaka poput rendgenskih snimaka prsa u mladosti, može povećati rizik. Mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 povećavaju rizik od raka dojke. Nastanak raka dojke započinje promjenama u DNK stanica dojke koje uzrokuju da stanice postanu nekontrolirano i nepravilno rastu, te se mogu međusobno spojiti kako bi stvorile tumor.

Rak dojke – simptomi

Rak dojke može imati različite simptome, a njihova prisutnost može varirati ovisno o stadiju bolesti. Jedan od najčešćih simptoma raka dojke su pojava kvrga ili čvora u raku dojke. Kvrga obično nije bolna, ali može biti. No, nije svaka kvrga u dojci simptom da imate rak, ali svaka nova kvrga ili promjena u postojećoj kvrgi treba biti razlog za konzultaciju s liječnikom. Rak može uzrokovati promjene u veličini, obliku ili izgledu dojke, što uključuje grčenje, uvlačenje bradavice ili nepravilnost u konturi dojke. Ispuštanje krvi ili drugih tekućina iz bradavice može biti znak problema i treba se odmah provjeriti. Rak može uzrokovati crvenilo, oticanje ili promjene u teksturi kože dojke, slično narančinoj kori. Bol u dojci može biti simptom raka, iako mnoge žene imaju bolne dojke koje nisu povezane s rakom. Također, ova vrsta raka može uzrokovati oticanje limfnih čvorova u blizini dojke. Promjene u izgledu ili teksturi bradavice, uključujući uvlačenje ili crvenilo, mogu biti znak raka. Rak dojke se često otkriva kroz redovite mamografije i samopregledavanje dojki, jer što se ranije otkrije rak, to će biti uspješnije liječenje raka dojke.

Rak dojke – liječenje

Način na koji se liječi rak dojke ovisi o stadiju bolesti, vrsti raka, karakteristikama tumora i individualnim faktorima pacijenta. Kirurško uklanjanje tumora je često prvi korak u liječenju raka dojke. Postoji nekoliko različitih kirurških postupaka, kao što su kriruško uklanjanje samo tumora i malog dijela okolnog tkiva ili potpuno uklanjanje dojke. Može biti jednostrana (uklanjanje jedne dojke) ili dvostrana (uklanjanje obiju dojki). Nakon kirurškog zahvata, ponekad se preporučuje radioterapija ili neke druge vrste terapija kako bi se uništile preostale maligne stanice ili smanjila recidivna opasnost. Radioterapija koristi visokoenergetske zračne zrake usmjerene prema mjestu tumora. Kemoterapija je sustavno liječenje koje koristi lijekove za ubijanje ili usporavanje rasta kancerogenih stanica. Koristi se u različitim fazama liječenja, prije ili poslije kirurgije, ovisno o stadiju i karakteristikama tumora, a primjenjuje se kod tumora koji su osjetljivi na hormone. Hormonska terapija može uključivati lijekove koji blokiraju djelovanje hormona ili inhibiraju proizvodnju hormona. Ciljana terapija koristi lijekove usmjerene na specifične molekule ili proteine prisutne u stanicama raka. To može pomoći u smanjenju nuspojava u usporedbi s kemoterapijom i povećati učinkovitost liječenja. Imunoterapija koristi imunološki sustav pacijenta kako bi se borio protiv raka, te je učinkovita kod određenih vrsti raka dojki. Nakon mastektomije, žene mogu razmotriti kiruršku rekonstrukciju dojke kako bi povratile izgled i samopouzdanje. Rak dojke se često može izliječiti, posebno ako se otkrije u ranim fazama. Redoviti pregledi, praćenje uputa liječnika i podrška od strane stručnjaka i obitelji igraju ključnu ulogu u procesu liječenja i oporavku pacijenata.

Tagovi:

#rak #dojke #boli
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo