Lifestyle

Da li se ultrazvukom može otkriti rak maternice

Rak maternice simptomi i dijagnoza

Simptomi koji ukazuju na rak maternice je nenormalno krvarenje iz maternice najčešće žena nakon menopauze, ali i prije kada je krvarenje nepravilno ili obimno dok žena još uvijek ima redovne menstrualne cikluse. Uz krvarenje kao simptomi se javljaju bolovi u donjem dijelu trbuha, pa je potrebno isključiti poremećaje rada mokraćnog mjehura.

Dijagnoza za rak maternice koja je najsigurnija je biopsija ili frakcionirana kiritaža maternice kod koje se uzimaju uzorci maternice na PHD analizu kako bi se utvrdilo postoje li abnormalne stanice koje predstavljaju stanice raka. Ultrazvučna pretraga maternice može pokazati postojanje abnormalnog tkiva te to također može biti način dijagnostike raka maternice, no UZV maternice svakako nije dovoljan da bi se potvrdilo postojanje stanica raka ni kod jedne dijagnostike UZV.

Stoga je za dijagnosticiranje potrebna obavezna PHD analiza da se potvrdi postoji li rak ili su stanice normalne. Dodatne pretrage kao što su kompjuterizirana tomografija CT, citoskopija mokraćnog mjehura, rengenska pretraga crijeva i prsnog koša, intravenska urografija bubrega i mokraćovoda, slikanje jetre i kostiju dodatne u pretrage korisne kako bi se utvrdilo da li su se stanice raka proširile na okolna tkiva i organe.

Rak maternice liječenje

Kao i kod svakog raka, karcinoma izuzetno je važno da se rak otkrije u što ranijem stupnju razvoja kako se ne bi proširio na druge organe i cijelo tijelo. Kada je u ranom stadiju rak maternice se liječi operativnim zahvatom histerektomija, odstranjenje maternice, a po potrebi moguće je da će kirurg tokom operacije zaključiti da je potrebno otkloniti i jajnike i jajovode, te obližnje limfne žlijezde s obzirom na proširenost raka.

Odstranjenu maternicu i ostale genitalne organe koje su operativnim zahvatom odstranjeni daju se na patološku analizu kojom se utvrđuje proširenost raka i da li postoje metastaze. U nekim slučajevima će za nastavak liječenja biti dovoljna hormonska terapija progestinom koji će kontrolirati rast stanica raka, no u nekim slučajevima će biti potrebno zračenje, pa čak i kemoterapija koja je puno toksičnija od hormonalnih lijekova progesterinom.

Stupanj preživljavanja kada se otkrije rak maternice ovisi o stupnju razvoja ovog raka, pa ukoliko je on otkriven u ranoj fazi razvoja dvije trećine žena imaju velike šanse preživljavanja, te nakon 5 godina nastavljaju živjeti kao da rak nisu ni imale. Stoga je izuzetno važno da barem jednom godišnje posjetite ginekologa bez obzira na dob, spolnu aktivnost, te da li ste prošle menopauzu ili imate redovite cikluse, a ako imate nenormalna krvarenja iz maternice svoj posjet ginekologu ne odgađajte.

Rak maternice i rizici

U nekim slučajevima postoje povećani rizici koji mogu dovesti do pojave bolesti rak maternice jer svojim djelovanjem pogoduju na razvoj ovog vrsta raka. Žene koje su prošle proces menopauze nakon 52 godine života pripadaju rizičnoj skupini kod koje se može dogoditi pojava ove vrste raka. Ukoliko je žena nerotkinja to također može dovesti od povećanog rizika, a poremećaji menstruacije kao što su obilna krvarenja, točkasto krvarenje između menstrualnih ciklusa, ali i dulja razdoblja bez krvarenja također povećavaju rizik od ovog raka.

Ukoliko žena uzima lijekove koje sadrže visoku razinu estrogena bez progesterona u slučajevima nakon menopauze, također predstavlja rizik, kao i liječenje lijekovima tamoksifenom koji se koristi kao hormonski lijek u liječenju raka dojke predstavljaju rizike koji dovode do pojave raka maternice. Rak maternice može biti potaknut i povećanom debljinom, prekomjernom tjelesnom masom, povišenim krvnim tlakom, hipertenzijom, te šećernom bolesti dijabetesom. Mnogo je faktora koji mogu utjecati na pojavu raka maternice, no samo redovitim pregledima otkrivaju se u ranoj fazi kada su izlječivi.

Tagovi:

#ultrazvukom #može #otkriti #rak #maternice
Izvorni članak