Dekristol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Dekristol i za što se koristi?

Contents

Dekristol kapsule sadrže dodatak vitamina D3 (kolekalciferol) koji regulira apsorpciju i metabolizam kalcija kako bi se on bolje integrirao u koštano tkivo. Lijek se koristi za početno liječenje kada postoji nedostatak vitamina D u tijelu odraslih osoba. Što je važno znati kod uzimanja navedenih kapsula? Dekristol ne bi smjele uzimati osobe koje imaju alergijsku reakciju na sastojke lijeka, osobe koje imaju visoku razinu kalcija u krvi, osobe koje pate od visoke razine kalcija u mokraćnom sustavu, sobe koje imaju povećani D vitamin, osobe koje imaju poremećaje ravnoteže paratireoidnog hormona, osobe koje imaju oštećene bubrege, osobe koje već imaju propisanu terapiju s D vitaminom.

Prije uzimanja navedenog lijeka dužni ste uputiti svog liječnika u vaše zdravstveno stanje. Poseban oprez prilikom uzimanja navedenog lijeka moraju imati osobe koje su sklone bubrežnim kamencima, osobe koje uzimaju lijekove za povećanje mokraće, osobe koje imaju specifične bolesti vezivnog tkiva u plućima. Ukoliko osoba pati od gore navedenih problema ili uzima određene terapije, tada se liječenje navedenim lijekom izvodi pod liječničkim nadzorom. Moguće je posebno doziranje ukoliko liječnik primijeti potrebu.

Dekristol primjena i mjere opreza

Kako se uzima Dekristol? Lijek će uzimati prema receptu koji izdaje liječnik, ili prema uputama ljekarnika pri podizanju lijeka u ljekarni. Kapsule se uzimaju kroz usta, uz dovoljno količine vode, najbolje uz ručak. Preporučena doza iznosi: Početno liječenje radi nedostatka D vitamina iznosi 1 kapsula tjedno. Nakon prvog mjeseca moguće je smanjenje doze jer je djelovanje uspješno, no to ovisi zdravstvenom stanju pacijenta. Trajanje liječenja određuje liječnik, no često je ograničeno na mjesec dana. Djeca i adolescenti također mogu primjenjivati navedeni lijek, no često se dobiva u obliku kapi ili topljivih tableta.

Ne preporučuje se uzimanje lijeka adolescentima u dobi od 12 do 18 godina radi nedovoljno podataka o doziranju. Što ako prekoračite prepisanu dozu? Predoziranje će se manifestirati u obliku mučnine, povraćanja, proljeva, zatvora, gubitka apetita, glavobolje, umora, bolova u mišićima i zglobovima, aritmije, žeđi. Potrebno je zatražiti liječničku pomoć kako bi se smanjile navedene nuspojave. Što ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu? U slučaju zaboravljene doze nije potrebno njeno dvostruko uzimanje, već nastaviti normalno uzimanje dan nakon. Dekristol terapija se mora privesti kraju, što znači da ne smijete svojevoljno ukidati liječenje.

Dekristol iskustva i liječenje

Mnoga iskustva navode kako je Dekristol djelotvoran lijek koji nadoknađuje nedostatak D vitamina u tijelu. Da li Dekristol donosi određene nuspojave? Nuspojave su moguće, iako se one ne moraju pojaviti kod svake osobe. Navedene kapsule će se prestati uzimati ako primijetite sljedeće znakove teške alergijske reakcije: Otečeno lice, otečene usne, otečeni jezik ili grlo, teško gutanje, pojava koprivnjače. U slučaju pojave alergijske reakcije bitno je prestati s uzimanjem lijeka i zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Ostale nuspojave mogu biti: Pojava visoke razine kalcija u krvi ili mokraći, svrbež i osip na koži, probavne tegobe, mučnina, bol u trbuhu. Lijek se dobiva na liječnički recept, te se podiže u ljekarni. Cijena lijeka će ovisiti o pakiranju. Kako se čuvaju navedene kapsule? Nakon otvaranja i prve primjene, lijek će se čuvati dalje od pogleda te dohvata djece, na temperaturi do 25 stupnjeva. Kapsule će se držati u svome originalnom pakiranju kako bi bile zaštićene od svjetlosti i moguće vlage. Uz lijek obavezno je sačuvati i uputu o lijeku koja sadrži sve bitne informacije o liječenju.

Tagovi:

#Dekristol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar