Lifestyle

Diuron – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Diuron je lijek za liječenje zatajenja srca

Ovaj lijek spada u selektivne blokatore aldosterona, koji regulira krvni tlak i funkciju srca. Diuron je lijek za liječenje zatajenja srca na način da aktivna tvar iz lijeka eplerenon blokira aldosteron koji tijelo normalno proizvodi, ali ako je previsok vaše srce je u opasnosti od zatajenja. Uz ovaj lijek držite sve pod kontrolom i možete izbjeći bolničko liječenje zbog zatajenja srca i drugi je lijek izbora ako vam dosadašnja terapija ne pomaže ili imate stalno blage simptome.

Diuron ne smijete uzimati ako ste preosjetljivi na eplerenon, ako uzimate diuretike, imate bolesti bubrega ili jetre, imate višak kalija u tijelu, ako uzimate neke druge lijekove za srce i tlak, neke lijekove protiv gljivičnih infekcija, neke antibiotike protiv bakterijskih infekcija, antivirusne lijekove protiv HIV – a, neke lijekove protiv kožnih bolesti ili litij (manično depresivna stanja). Djelovanje ovog lijeka na djecu, adolescente, trudnice i dojilje nije ispitano, pa se ovoj skupini ni ne preporučuje.

Diuron se uzima prema uputi o lijeku ili preporuci liječnika

Zbog mogućih nuspojava uvijek pročitajte uputu o lijeku i držite se preporuka za uzimanje ili doziranje. Diuron se uzima prema uputi o lijeku ili preporuci liječnika, uvijek progutajte cijelu tabletu s čašom vode, bez obzira da li je uzimate s hranom ili na prazan želudac. Lijek se često koristi s drugim beta blokatorima, početna doza je 25 mg, a maksimalna doza je 50 mg dnevno. Nakon mjerenja razine kalija (prvi tjedan liječenja i mjesec dana nakon početka liječenja) doza se prilagođava.

Diuron nije potrebno prilagođavati kod blagih simptoma, ali ako imate bolest bubrega morate je prilagođavati, liječnik može odrediti minimalnu dozu svaki drugi dan. Ako ste zaboravili uzeti lijek, preskočite taj dan i drugi dan nastavite uzimati lijek u isto vrijeme. Ako se predozirate najvjerojatnija reakcija će biti pad tlaka, slabost, omaglica pa i nesvijest, trebate se odmah javiti svom liječniku. Ne prekidajte uzimanje lijeka na svoju ruku, posavjetujte se s liječnikom.

Diuron može imate različite nuspojave

Svaki lijek ima određene nuspojave, tako i diuron može imati različite nuspojave, od kojih su neke učestalije, neke rjeđe, a neke vrlo rijetke. Ne osjete svi korisnici nuspojave i ne osjete sve nuspojave, ali o nuspojavama se svakako informirajte u uputi o lijeku, a svaku nuspojavu prijavite svom liječniku. Moguće nuspojave su preosjetljivost na lijek (oticanje lica, grla, jezika), problemi s gutanjem, otežano disanje i osip (koprivnjača). No može se pojaviti i povišena razina kalija.

Diuron može izazvati nesanicu, glavobolju, kašalj, probleme s vidom, omaglicu, nesvjesticu, pad tlaka, probleme sa srcem (aritmija), probleme sa bubrezima, sa mišićima, slabost, mučninu, povraćanje, zatvor, proljev, porast kolesterola, osip i svrbež, porast uree ili kreatinina u krvi. Mogu se pojaviti upale (žuč), aritmije, masnoće u krvi, tromboza, dehidracija, grlobolja, pad natrija u krvi, vjetrovi, poremećaj rada štitnjače, znojenje, opća slabost, povišen šećer u krvi, porast grudi kod muškaraca, porasti bijelih krvnih stanica i općenito promijenjene vrijednosti krvne slike.

Tagovi:

#Diuron #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši