Divertikul – uzrok, simptomi, liječenje

Divertikul je džep ili vrećica na cjevastim organima

Contents

Stručnjaci se slažu oko toga da je uzrok nastanka divertikula starenje, pretilost i loša prehrana siromašna vlaknima, voćem i povrćem. Divertikul je džep ili vrećica na cjevastim organima, najčešće crijevu, jednjaku ili mjehuru i često se razvije a da nikakvi simptomi ne upozore pacijenta da se nešto događa u tijelu. Obično je to stožasta izbočina na stijenki crijeva u kojoj se mogu skupljati bakterije ili stvrdnute fekalije što može dovesti do stanja vrlo bolnih upala.

Divertikul je malena tvorba, ponekada u obliku plikova, veliki, divovski ili orijaški divertikuli su rijetka pojava i smatra se da i ako se pojave, jedna osoba može imati samo jedan tako veliki vrećasti džep. Liječenje je potrebno ako dođe do upale divertikula, ako ste naduti, imate problema sa stolicom ili imate takva kronična stanja. Većina divertikula se povlači ako promijenite prehranu, jedete kruh od cjelovitih žitarica (s mekinjama), zobene pahuljice i zobenu kašu, te puno svježeg voća i povrća.

Divertikul, divertikuloza i divetikulitis

Mnogi ljudi imaju divertikule bez ikakvih simptoma, njih oko 30 % i slučajno za njih saznaju nakon pretrage debelog crijeva koja se zove kolonoskopija. Divertikul, divertikuloza i divertikulitis su opisna stanja pojedinih stadija procesa u crijevu. Prisutnost divertikula u crijevu se naziva divertikuloza, no ako se pojave bol u trbuhu, nadutost, mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, zastoj stolice, krv u stolici, vjerojatno ste dobili divertikulitis, ako još imate i povišenu tjelesnu temperaturu, odmah se javite svom liječniku.

Pacijenti koji imaju ovakve simptome se obično i sami jave liječniku, jer znaju da slični simptomi prate i rak debelog crijeva, a kolonoskopija će potvrditi da je krivac za nastalo stanje divertikul ili više njih. Liječnik će vam vjerojatno propisati antibiotike, promjenu prehrane, povećan unos vlakana, žitarica, voća i povrća od kojeg u prvo vrijeme možete dobiti vjetrove, pa ćete možda neko vrijeme morati podešavanje količina voća i povrća, dok ne dođete do neke, za vas optimalne količine.

Divertikul rijetko kada treba kirurški odstraniti

Većina liječnika se slaže da metode samopomoći putem promjena u režimu prehrane daje dobre rezultate i zato divertikul rijetko kada treba kirurški odstraniti. No, ako primijenjene metode samopomoći ne pomažu, ako ni ispiranje sadržaja želuca (odstranjivanje krutih tvari), nakon kojeg je pacijent bez hrane i pića, samo na infuziji ne riješe problem liječnik može savjetovati operaciju, pogotovo ako su upale i infekcije česte, toliko da je stanje postalo kronično, obično se odstrani komad crijeva sa divertikulom.

Ako se pojavi krv u stolici, vjerojatno je od naprezanja kod pražnjenja crijeva divertikul puknuo i krvari u unutrašnjost crijeva. Divertikuli se obično povuku pod režimom promijenjene prehrane, ali ako se opet počnu učestalo vraćati unatoč zdravijoj prehrani bogatoj vlaknima i celulozom, liječnik vam i tada može sugerirati operativno uklanjanje divertikula. u prehranu uvrstite ječam, zob, leću, grah, smeđu rižu, krastavce, prokulice, mahune, artičoke, grožđe, sjemenke, jabuke, kruške, jagode, šljive, borovnice, orašaste plodove, jogurt i kefir.

Tagovi:

#Divertikul #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar