Lifestyle

Dokazano najzdravija na svijetu, a nitko je ne jede: Ova namirnica liječi sve, od srca do slabe kose.

Namirnica koja je službeno proglašena najljekovitijom na svijetu

Kao i sve drugo u svijetu neke biljke izađu iz upotrebe i padnu u zaborav sve dok ih netko ponovo ne otkrije. Sva sreća da je potočarka ponovo otkrivena u našem vremenu kada je moguće istražiti i potvrditi sva njezina nutritivna i ljekovita svojstva. Namirnica koja je službeno proglašena najljekovitijom na svijetu je zapravo poznata od davnina, konzumerizam i novotarije su je pomele iz upotrebe ali njezina dragocjena ljekovita svojstva su ipak ponovo otkrivena i priznata.

Skromna izgledom, ali dragocjena po svojim ljekovitim svojstvima, potočarka (lat. nasturtium Officinale) je bogatija željezom od špinata, i vitaminom C od svih agruma, ova jednostavna namirnica se vraća u prehranu u velikom stilu. Iako je porijeklom iz Euroazije, danas raste skoro u cijelom svijetu kao samonikla biljka korisna u prehrani i alternativnom liječenju stresa, tjeskobe, čišćenju tijela od toksina (detox), a koristi se i za pročišćavanje krvi. Reklo bi se mala biljka velikih moći, a neki je nazivaju i superbiljkom.

U Starom svijetu ova namirnica je bila posluživana na carskim gozbama

U antikna vremena (Stara Grčka, Rim, Egipat), antikni liječnici su je preporučivali kao ljekovitu biljku (za promuklost i druge bolesti grla, katar pluća, zubobolju, gušavost). No u Starom svijetu ova namirnica je bila posluživana na carskim gozbama, kao i na stolovima drugih imućnih ljudi i plemenitaša. Danas je potočarka znanstveno temeljito istražena i utvrđeno je da čak djeluje i na karcinom, naročito na rak debelog crijeva i rak prostate, a suzbija i tumore limfnih čvorova.

Ova namirnica uz antikancerogeno djelovanje, djeluje na kardiovaskularni sustav, jača imunitet, svježe prešani sok potočarke se koristi za liječenje kožnih i bubrežnih bolesti, a tonik od potočarke se koristi protiv ispadanja kose, a pojačava i njezin rast i gustoću. Oblozi se rade od natrganog i izlomljenog lišća i alkohola i apliciraju se na bolna mjesta. Juha od potočarke izvrsno čisti pluća od nakupljene sluzi, a smiruje i želučane i crijevne tegobe, povoljno djeluje na umor i malaksalost, kao i na dijabetes.

Ova namirnica je ljekovita i u prehrani

Potočarka pomaže kod bubrežnih i urinarnih infekcija, smiruje grozničava stanja, pročišćava jetru i tako olakšava jetrene tegobe, pomaže kod reume. Potočarka je nova/stara biljka u kulinarstvu i postala je pravi trend u vrhunskoj gastronomiji. Ova namirnica je ljekovita i u prehrani bez obzira da li je jedete u sirovom stanju u salatama ili je pripremate kao juhu ili je dodajete varivima od povrća. Ako je dodajete jelima koja termički obrađujete, dodajte je pri kraju pripreme, potočarka je nježna.

U kuhanim i pečenim jelima dovoljno je da se nježni listovi potočarke samo opare i povenu, ne treba je kuhati s ostalim povrćem, zato se ova namirnica dodaje na kraju kada je jelo skoro gotovo. Možete skuhati i čaj od potočarke, a u svježem stanju ju je najbolje kombinirati s matovilcem, radičem i raznim sirevima. Bilo da od potočarke napravite lagani samostalni obrok ili je dodajete drugim jelima vaš metabolizam će vam biti zahvalan.

Tagovi:

#Dokazano #najzdravija #svijetu #nitko #jede #Ova #namirnica #liječi #sve #srca #slabe #kose

Komentariši