Lifestyle

Donella – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Donella i za što se koristi?

Donella tablete pripadaju u skupinu kombiniranih hormonskih pripravaka za žene (oralni kontraceptiv). Dvadeset i jedna tableta u sebi sadrži manju količinu ženskih hormona progestagen – dienogest i estrogen – etinilestradiol. Lijek će se koristiti u svrhu sprječavanja trudnoće. Što je važno znati prije korištenja ovog oblika kontracepcije? Vaš liječnik ili ginekolog skrenuti će pažnju na informacije koje se odnose na krvne ugruške. Prije neko vam se odredi ovakav oblik koncentracije, liječnik ili ginekolog odrađuje s vama informativni razgovor koji se odnosi na vaše zdravstveno stanje i zdravstveno stanje vaših bližnjih. Odrađuje se i opći pregled koji se sastoji od mjerenja krvnog tlaka. Moguće su i druge naknadne pretrage ako liječnik ustanovi da za time postoji potreba.

Da li sve žene mogu uzimati Donella tablete? Ne. Nemojte uzimati ovaj oblik kontracepcije: Ako patite od alergijskih reakcija na hormone u ovome lijeku, ako imate ili ste u prošlosti imali krvni ugrušak, ako postoji problem sa zgrušavanjem krvi, ako imate zakazanu bilo kakvu operaciju ili ste trenutno u oporavku nakon operacije, ako ste ikada proživjeli moždani ili srčani udar, ako patite od angine pektoris ili prolaznih ishemijskih napadaja, ako bolujete od bolesti koje donose rizik razvijanja stvaranja ugrušaka., ako patite od jakih migrena, ako bolujete od upale gušterače, ako imate ustanovljen tumor na jetri ili ako ste ga imali, ako postoji sumnja na rak dojke ili spolnih organa, ako se događa neobjašnjivo krvarenje iz rodnice, ako bolujete od hepatitisa C. Moguće je da se ova navedena stanja razviju tijekom uzimanja navedenih kontracepcijskih tableta, zato je potrebno odlaziti na redovite kontrole.

Donella primjena i mjere opreza

Posebna pozornost se odnosi na krvne ugruške – njihovo moguće stvaranje. primjena kombiniranih hormonskih kontraceptiva poput Donella tableta može povećati rizik za nastanak krvnih ugrušaka. Krvni ugrušak/ugrušci mogu nastati u venama – Venska tromboza, u arterijama – Arterijska tromboza. Upute o tome kako prepoznati krvne ugruške nalaze se na uputi o lijeku, a opće smjernice dat će i liječnik ili ginekolog. Da li se ove kontracepcijske tablete mogu kombinirati uz ostale terapije? Dužni ste svom liječniku ili ginekologu reći što koristite od tableta. Uzimanje pojedinih lijekova može smanjiti utjecaj kontracepcije.

Kako se uzima Donella? Ove tablete će se uzimati prema uputama koje se nalaze na uputama o lijeku. Postoji mogućnost da vam liječnik radi određenih stanja prepiše drugačije uzimanje. Uobičajena doza je jedna tableta dnevno. Tableta će se progutati uz manju količinu vode. Potrebno je uzimati jednu tabletu svaki dan tijekom 21 dana ako bi se postiglo njihovo djelovanje. Označeni blisteri olakšavaju uzimanje tableta. Nakon prve terapije tablete se ne uzimaju narednih 7 dana – ovdje nastupa redovita menstruacija. Osmi dan od prestanka tableta krenite s uzimanjem novog pakiranja. Važno je naglasiti da je kontracepcija aktiva i prilikom perioda od 7 dana dok se tablete ne uzimaju. Detaljne upute o uzimanju kontracepcijskih tableta nalaze se na uputi o lijeku.

Donella iskustva i liječenje

Mnoge žene navode kako su zadovoljne s Donella tabletama, te kako one pružaju odličnu zaštitu od neželjene trudnoće. Iskustva vezana za ove kontracepcijske tablete su pozitivna. Da li kontracepcijske tablete mogu uzrokovati nuspojave? Nuspojave su moguće. One se često smanje i nestanu same od sebe kada se tablete redovito primjenjuju. Nuspojave koje se mogu pojaviti primjenom navedenih tableta su: Glavobolja, bolovi u dojkama, neugodnost i napetost u dojkama, upala rodnice/stidnice, gljivične infekcije rodnice/stidnice, povećana želja za hranom, depresija, migrene, povišeni ili sniženi krvni tlak, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, proljev, pojava akni, opadanje kose, osipi i svrbež, nepravilne menstruacije, krvarenje između menstruacija, ciste na jajnicima, osjećaj iscrpljenosti i umora, dobivanje na tjelesnoj kilaži.

Primjena navedenih tableta može uzrokovati popriličan broj nuspojava. Ostale nuspojave i stanja koja se mogu razviti radi korištenja ovog oblika kontracepcije navedena su na uputi o lijeku. Donella kontracepcijske tablete će se dobiti na liječnički recept. Cijena za 21 tabletu x (0,03 + 2 mg) iznosi 4,82€ + doplata 4,60 €. Kako se ovakve tablete čuvaju? Poželjno je da su uvijek uz vas radi redovitog uzimanja i praćenja ciklusa. Poželjno je da se drže u svom originalnom pakiranju, uz informirajuću uputu o lijeku.

Tagovi:

#Donella #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši