Lifestyle

Donepezil – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Donepezil – djelovanje

Donepezil lijek koristi se za liječenje simptoma demencije, kod blage do umjereno teške Alzheimerove bolesti. Donepezil tablete smije se primjenjivati samo u odraslih bolesnika, propisuje iz liječnik, izdaje se na recept u ljekarni. Ovaj lijek pomaže kod porasta gubitka pamćenja, konfuzija i promjena u ponašanju kakve dovode zbog Alzheimerove demencije da se oboljeli sve teže i teže nosi sa svakodnevnim aktivnostima. Lijek je važno uzimati točno onako kako je to liječnik ili ljekarnik propisao. Tablete se uzimaju oralno s čašom vode, navečer prije odlaska na spavanje. Doza i jačina lijeka ne smije se mijenjati bez savjeta liječnika. Ne preporučuje se primjena lijeka kod djece i adolescenata (mlađih od 18 godina). Prije uzimanja lijeka potrebno je proučiti upute o lijeku, te u slučaju bilo kakvih nejasnoća i pitanja koja se odnose na primjenu ovog lijeka, obratiti se liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri. Liječnik će propisati koliko dugo je potrebno lijek uzimati, također su važni redoviti liječnički pregledi.

Moguće nuspojave lijeka Donepezil

Najčešće nuspojave kada se uzima lijek Donepezil mogu biti proljev, umor, grčevi u mišićima, mučnina, povraćanje i nesanica. Lijek se ne smije uzimati kod preosjetljivosti na sastojke lijeka donepezilklorid, derivate piperidina, ili neku od pomoćnih tvari navedenih u uputi o lijeku. Potreban je oprez pri uporabi lijeka pri primjeni u bolesnika s teškom Alzheimerovom bolesti, drugim vrstama demencije ili drugim vrstama oštećenja pamćenja. Također je potreban oprez kod primjena anestezije, kardiovaskularnih poremećaja, kod bolesnika s produljenjem QTc intervala u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi, kod gastrointestinalnih stanja npr. ulkusne bolesti i gastrointestinalnog krvarenja, zatim genitourinarnih stanja, neuroloških stanja i napadaja. Oprez je potreban kod plućnih bolesnika te oštećenja funkcije jetre. Donepezil se ne smije uzimati tijekom trudnoće, osim u neophodnim slučajevima, niti žene koje uzimaju ovaj lijek smiju dojiti. Lijek ima mali ili umjereni utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima, a lijek se ne smije uzimati s alkoholom.

Doziranje i oprez kod primjene lijeka Donepezil

Liječenje tabletama Donepezil propisuje liječnik, a najčešće se započinje dozom od 5 mg/dan (jedanput dnevno) koju dozu je potrebno primjenjivati najmanje mjesec dana. Eventualno povećanje doze lijeka može se započeti samo ako to propiše liječnik. Liječniku je obavezno potrebno napomenuti ako bolesnik ima čir na želucu ili dvanaesniku, srčane poremećaje, napadaje ili konvulzije, oprez je potreban i kod niske razine magnezija ili kalija u krvi, kod astme odnosno druge kronične bolesti pluća, kod hepatitisa, bolesti jetre, bubrežnih bolesti, teškoća s mokrenjem. Potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika ukoliko uzimate bilo koje druge lijekove ili postoji mogućnost ubuduće da ćete ih uzimati. Također je važno obavijestiti liječnika ili ljekarnika kod uzimanja lijekova protiv depresije, psihoze, za liječenje bakterijskih infekcija, gljivičnih infekcija, lijekove protiv bolova, za liječenje artritisa, druge lijekove za liječenje Alzheimerove bolesti ili bilo koje druge pa i biljne lijekove. O prekidu ili prestanku liječenja Donepezil lijekom odluku donosi liječnik.

Tagovi:

#Donepezil #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši