Lifestyle

Dormicum – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Dormicum?

Dormicum je lijek sadrži djelatnu tvar zvanu midazolam. Navedeni lijek pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju benzodiazepini. Dormicum ima smirujući i uspavljujući učinak na osobu, a može djelovati i antikonvulzivno – što znači da prekida ili unaprijed sprječava grčeve. Za što se koristi navedeni lijek? Koristi se najčešće za kratkotrajno liječenje kod teške nesanice, kao i u svrhu sedacije prije kirurških ili drugih dijagnostičkih zahvata. Što je potrebno znati prije uzimanja navedenog lijeka? On se ne smije uzimati ako postoji preosjetljivost na sastojke, ako osoba ima teško zatajenje jetre, ako osoba pati od apneje u snu, ako osoba ima problema sa slabosti mišića.

Prije korištenja bilo kakvog lijeka, obavezni ste detaljno obavijestiti svog liječnika o svojem zdravstvenom stanju. Morate biti posebno oprezni sa Dormicumom ako ste starija ili osjetljivija osoba, ako imate dugotrajnu bolest koja je povezana s disanjem, radom bubrega, jetre ili srca. Ovaj lijek ne smiju uzimati osobe koje pate od ovisnosti koje su povezane s alkoholom ili drogom. Važno je naglasiti kako navedeni lijek može stvoriti toleranciju – što znači da osoba doživljava smanjenu učinkovitost lijeka, i isto tako može uzrokovati razvoj ovisnost.

Dormicum primjena i mjere opreza

Dozu lijeka i terapiju će odrediti liječnik. Potrebno je temeljito se pridržavati liječničkih uputa kako bi liječenje bilo uspješno. Svojevoljno ne smijete prekidati niti mijenjati prepisanu dozu. Uobičajena terapija za odrasle iznosi 7,5 mg do 15 mg – ovisno o liječenom stanju. Tableta se uzima s tekućinom prije spavanja. Poželjno je da je liječenje kratkotrajno, da ono iznosi samo nekoliko dana, najviše dva tjedna. Što ako se osoba predozira navedenim lijekom? U slučaju da je osoba popila više tableta, tada se mogu pojaviti sljedeće nuspojave: Smetnje svijesti, plitko disanje, hipotenzija, mogući zastoj disanja i srca.

U slučaju predoziranja potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć i obavijestiti medicinski tim o lijeku. Što ako je osoba zaboravila uzeti terapiju? U tom slučaju osoba ne bi smjela nadoknađivati, već dan nakon nastaviti s normalnim uzimanjem. Dormicum se ne smije prestati uzimati bez odluke liječnika. Ukoliko svojevoljno prekinete liječenje, možete doživjeti promjene u raspoloženju, tjeskobu i nemir. Možete osjetiti i simptome ustezanja poput glavobolje, bolova u mišićima, napetost i nemir, razdražljivost i smetenost. Ako imate sumnje vezane za Dormicum, tada se obratite svom liječniku ili ljekarniku.

Dormicum nuspojave i liječenje

Ovaj lijek se dobiva na liječnički recept. Kupuje se u ljekarni, pakiranje od 10 tableta po 15 mg iznosi 19,93 kune. Da li Dormicum izaziva nuspojave? Poput svakog lijeka, Dormicum može i ne mora izazvati nuspojave. Iskustva navode kako su nuspojave rijetke. U najčešće nuspojave ubrajamo: Preosjetljivost, stanje smetenosti, razni emocionalni poremećaji, depresija, ovisnost o lijeku, pospanost po danu, glavobolja, smanjena budnost, poremećaji u vidnom polju, poremećaji u probavnom sustavu, kožne reakcije, slabost mišića, umor, srčani i dišni poremećaji.

U slučaju da primijetite bilo koju nuspojavu nakon uzimanja lijeka, potrebno je obratiti se liječniku. Ostale nuspojave možete potražiti na uputi o lijeku koja dolazi sa svakim pakiranjem. Predviđeno je kratkotrajno liječenje, no morate imati na umu kako određeni lijek ne djeluje isto na svakog. Kako se čuva navedeni lijek? Potrebno ga je čuvati van dohvata te pogleda djece, na temperaturi do 30 stupnjeva u svom originalnom pakiranju. Lijek se ne smije koristiti nakon što mu prođe rok valjanosti.

Tagovi:

#Dormicum #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši