Lifestyle

Proširene vene – prevencija na vrijeme – uzrok, simptomi, liječenje

Što su proširene vene?

Proširene vene se najčešće opisuju kao estetski problem koji ne uzrokuje smetnje, no u nekim slučajevima one mogu biti bolne i neugodne. U rijetkim slučajevima, proširene vene dovode veće zdravstvene probleme i isto tako mogu biti simptom raznih drugih problema s cirkulacijom. Kako nastaje navedeno stanje? Normalne žile u nogama će sprječavati spuštanje krvi natrag niz njih radi same sile teže. Kada navedene žile dožive određene promjene ili prestanu raditi, tada dolazi do stanja gdje se krv skuplja u žilama i one se šire.

Kao nuspojavu navedenog dobivamo modre i često izbočene i kvrgave žile. Često ih možemo primijetiti na listovima ili na unutarnjoj strani noge. Proširenost vena se najviše pojavljuje kod žena, točnije, procjenjuje se kako svaka peta žena pati od proširenih vena. Da li je moguće spriječiti njihov nastanak? Kako bi spriječili ili odgodili njihov nastanak, žena mora obratiti pažnju na sljedeće čimbenike: Lošu prehranu, premalo kretanja, dugo sjedenje ili stajanje, prekomjerna tjelesna kilaža, menopauza, starost. Liječnici će u većini slučajeva preporučiti zdraviji i kvalitetniji život.

Proširene vene uzroci i simptomi

Stručnjacima i dalje nije poznat točan uzrok proširenih vena, ali slažu se i mišljenju kako njihovom razvoju doprinose starenje i genetika. U svijetu medicine vlada mišljenje kako se proširene vene razvijaju radi slabljenja površinskih stijenki samih vena. Ostali uzroci proširenih vena mogu biti: Prekomjerna težina, trudnoća, dugotrajno sjedenje ili stajanje, posljedica tromboze ili traume vena, uzimanje oralne kontracepcije koja dokazano ima negativan utjecaj na ženski spolni hormon. Proširene vene se ne javljaju samo kod starijih ljudi, one su sve češće pojava i kod mlađih generacija.

Ovdje je često odgovorna genetika kao i poslovi koji zahtijevaju dugotrajno sjedenje ili stajanje. Koji su simptomi proširenih vena? Početni simptomi su izbočenje, plavkasta i otečena vena koja postaje vidljiva kada osoba stoji. Vena s vremenom može postati osjetljiva na dodir, okolno područje može svrbjeti, dok sama vena može boljeti. U određenim slučajevima, može se pojaviti oticanje gležnjeva ili bol u cijeloj nozi. Bolne simptome možemo prepoznati po: Teškom osjećaju u nogama, grčenju mišića i oteklinama, osjećaju bolova koji se pojavljuje nakon duljeg sjedenja ili stajanja, svrbež oko vene, mogući nastanak čireva oko vena.

Proširene vene liječenje

Kada je potrebno posjetiti liječnika? Ukoliko primijetite sljedeće simptome, tada bi bilo poželjno da se konzultirate sa svojim liječnikom: Proširene vene koje bole i krvare, natečena noga na kojoj se pojavljuju ranice, bolovi u prsima, teško hvatanje zraka. Tretmani za liječenje su pojednostavljeni, što znači da je sam oporavak minimalan. Ovisno o simptomima, liječnik će prvo preporučiti samopomoć i objasniti vam što bi trebali raditi kako bi smanjili simptome. Ako samopomoć ne pomogne, tada je potrebno razmotriti sljedeće tretmane:

Skleroterapija vena – Zatvaranje manjih i srednjih proširenih vena. Laserska operacija – Pomoću bljeskova svjetlosti na vene one blijede i nestaju. Guljenje vena – Uklanjanje vena kroz manje rezove. Ambulantna flebektomija – Vene se uklanjaju uz male ubode na koži bez vidljivih ožiljaka. Endoskopska operacija vena – Uz pomoć malene kamerice dobiva se uvid u proširenje vene i tada se ona uklanja uz manje rezove. Proširene vene je stanje koje se može minimalizirati ukoliko redovito vodimo brigu o vlastitom zdravlju, dobra prevencija vas može spasiti navedenog estetskog i ponekad bolnog stanja.

Tagovi:

#Proširene #vene #prevencija #vrijeme #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši