Lifestyle

Doxa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Doxa

Lijek Doxa se koristi u liječenju visokog krvnog tlaka, ali i kod liječenja dobroćudnih povećanja prostate kod muškaraca. Lijek djeluje na način kao alfa-blokatori da opušta krvne žile i osigurava bolji protok krvi što će utjecati na snižavanje krvnog tlaka. Ukoliko muškarac koji ima povećanje prostate ima nizak krvni tlak moglo bi doći do poremećaja krvnog tlaka jer bi mogao postati još niži. Ovaj lijek pomaže kod učestalog mokrenja ali i kod otežanog mokrenja opuštajući mišiće oko mokraćnog mjehura i prostate muškarca.

Kod korištenja lijeka Doxa problemi mogu nastati i ako postoje alergijske reakcije na sastojke lijeka, ukoliko postoji dugotrajna infekcija mokraćnog sustava ili kamenaca u mokraćnom sustavu, ukoliko imate prelijevajuću inkontinenciju što znači da ne osjećate potrebu za mokrenjem, a problemi mogu nastati i kod poremećaja rada bubrega pa se u tim slučajevima ovaj lijek ne preporučuje.

Trudnicama, dojiljama, djeci mlađoj od 18 godina se lijek ne preporučuje, kao ni ako uzimate neke druge lijekove o čemu trebate informirati liječnika koji vam želi propisati ovaj lijek. Ujedno ako se spremate na neku operaciju ne preporučuje se uzimanje ovog lijeka jer mogu nastati komplikacije tokom operacije. Ukoliko koristite neke druge lijekove koji djeluju kao alfa-blokatori kao i ovaj lijek ne preporučuje se terapija ovim lijekom.

Nuspojave lijeka Doxa

Nuspojave u terapiji Doxa lijekom su moguća opća slabost i omaglica pa se zbog toga ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima. Ako osjetite slabost i omaglicu u terapiji ovim lijekom svakako o tome trebate obavijestiti liječnika jer u tom slučaju krvni tlak prenizak pa samim time može izazvati druge zdravstvene probleme.

Ozbiljnije nuspojave Doxa lijeka zbog koji trebate potražiti hitnu liječničku pomoć su srčani udar, problemi sa govorom i slabosti u rukama i nogama što može dovesti do moždanog udara, bilo kakvo oticanje lica, grla, jezika što može biti posljedica alergijske reakcije na lijek. Opasne nuspojave koje se mogu pojaviti kod nekih pojedinaca su i bolovi u prsnom košu, nedostatak zraka i otežano disanje, angina pektoris, bilo kakav nepravilan rad srca usporen ili ubrzan, lupanja srca. Pojava žutice na koži ili u bjeloočnicama upućuju na alarmantno stanje sa jetrom kojoj prijeti zatajenje, a jetra je vitalan organ bez kojeg se ne može preživjeti pa je i to nuspojava koja zahtjeva hitno obraćanje liječniku.

Nesvjestica, omaglica, vrtoglavica, oticanje stopala i gležnjeva na nogama ili u prstima, bolovi u abdomenu uz mučninu, bronhitis, kašalj, te infekcije dišnih puteva, infekcije mokraćnog sustava, te opća slabost organizma nuspojave su zbog kojih će vaš liječnik promijeniti lijek.

Iskustva u korištenju lijeka Doxa

Osobe koje su koristile lijek Doxa mogu posvjedočiti da su osjećale opću slabost i pospanost. Uz to suha usta, problemi sa probavom i žgaravicom, te bolovi u abdomenu, mučnina može se javiti kod većine. Neki su osjetili i simptome koji su slični simptomima gripe, bolove u mišićima, gubitak apetita, zujanje u ušima, smanjen osjet u šakama i stopalima.

Kod nekih osoba se pojavilo i krvarenje iz nosa, dok se kod drugih pojavio kožni osip i svrbež. Osobe koje su koristile lijek Doxa u nekim slučajevima su imali problem postizanja erekcije, dok se kod drugih muškaraca javio suprotan problem stalna erekcija koja je bolna kod koje se mora potražiti liječnička pomoć. Neki muškarci svjedoče i da je količina sjemena smanjena korištenjem ovog lijeka, a kod nekih je nakon spolnog odnosa mokraća zamućena.

U vrlo rijetkim slučajevima je moguć i gubitak kose, crvene i ljubičaste mrlje na koži koje je posljedica krvarenja ispod kože, pa to uzrokuje i trnce i smanjen osjećaj u udovima. Lijek se izdaje na recept i po preporuci liječnika pa ga nije moguće nabaviti u ljekarni bez recepta, a ozbiljne nuspojave upućuju na to da se ovaj lijek treba uzimati samo i isključivo ako ga liječnik propiše kao terapiju.

Tagovi:

#Doxa #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši