Lifestyle

Dr. Breuss i metoda: “Liječenje raka postom”

Osnovni principi Dr. Breuss i metode: “Liječenje raka postom” počivaju na uvjerenju da se tijelo može izliječiti i regenerirati kroz poseban oblik posta, koji je austrijski naturopat Rudolf Breuss razvio sredinom 20. stoljeća. Prema njegovoj teoriji, rak je bolest koja proizlazi iz nepravilne prehrane i načina života, a tijelo je sposobno samo se izliječiti ako mu se pruži prilika kroz eliminaciju čvrste hrane i konzumaciju posebno dizajniranog soka.Osnova metode je 42-dnevni post tijekom kojeg osoba konzumira samo posebno pripremljene sokove od povrća i čajeve.

Breuss je tvrdio da sok, koji se sastoji od cikle, mrkve, celera, crnog rotkvica i krumpira, sadrži sve potrebne nutrijente koji su potrebni tijelu za vrijeme posta, dok istovremeno inhibira rast kancerogenih stanica. Osim konzumacije soka, preporučuje se i strogo izbjegavanje bilo kakve čvrste hrane, što je, po Breussovom mišljenju, ključno za postizanje terapeutskog učinka.Upravo ta radikalna promjena prehrane trebala bi omogućiti tijelu da se odmori, detoksicira i postigne unutarnju ravnotežu koja je preduvjet za samoizliječenje. Breuss je smatrao da rak ne može preživjeti u uvjetima koje stvara njegova metoda posta, te je tvrdio da je kroz svoju praksu pomogao u izliječenju tisuća pacijenata. Kritičari ovakvog pristupa upozoravaju na nedostatak znanstvenih dokaza i potencijalne rizike za zdravlje izazvane produljenim postom, posebno kod pacijenata s rakom koji su često već oslabljeni bolešću i terapijama.Dr. Breuss i metoda: “Liječenje raka postom” nudi nadu mnogim ljudima koji traže alternativne načine liječenja, no važno je napomenuti da se prije početka bilo kakvog alternativnog tretmana treba posavjetovati s kvalificiranim medicinskim stručnjacima i onkologom.Iskustva pacijenata s Dr. Breuss i metodom: “Liječenje raka postom” su raznolika i uvelike se razlikuju od osobe do osobe. Dok neki izvještavaju o pozitivnim promjenama u svom zdravstvenom stanju, drugi nisu osjetili očekivane koristi ili su se čak suočili s nuspojavama i komplikacijama. Oni koji zagovaraju metodu često opisuju osjećaj veće energije, poboljšanje općeg blagostanja i, u nekim slučajevima, smanjenje tumora ili simptoma bolesti.Pacijenti koji su se odlučili na ovaj oblik terapije obično su motivirani osobnim pričama uspjeha koje su čuli ili pročitali u raznim izvorima, uključujući knjige i online forume. Priče o osobama koje su navodno izliječene primjenom metode Dr.

Breuss-a mogu biti vrlo uvjerljive i pružiti im nadu u teškim vremenima. Međutim, važno je naglasiti da je anegdotska svjedočanstva treba uzeti s oprezom, jer njihova stvarna medicinska i znanstvena vrijednost može biti ograničena.Neki pacijenti izvještavaju o poboljšanju kvalitete života uzrokovanom disciplinom koju metoda iziskuje, stvarajući rutinu koja im pruža osjećaj kontrole nad vlastitim zdravljem. S druge strane, kritički nastrojeni pacijenti upozoravaju na teškoće koje su proživjeli tijekom posta, poput ekstremnog umora, gubitka težine, anemije i drugih simptoma povezanih s neuhranjenošću.Važno je napomenuti da dok Dr. Breuss i metoda: “Liječenje raka postom” mogu pružiti olakšanje nekim pojedincima, medicinska zajednica generalno ne podržava ovakav oblik liječenja bez čvrstih znanstvenih temelja. Stoga, promišljeno razmatranje i savjetovanje s onkologom ili drugim zdravstvenim stručnjakom od suštinske su važnosti prije nego što se pacijent odluči na bilo kakav alternativni režim liječenja.Znanstvena istraživanja koja se odnose na Dr. Breuss i metodu: “Liječenje raka postom” su rijetka i često predmetom kritike zbog nedostatka rigorozne metodologije i kontroliranih kliničkih ispitivanja koja bi potkrijepila njegovu učinkovitost. Kada govorimo o alternativnim metodama liječenja, osobito onima koje uključuju post i modificiranu prehranu, zapadna medicinska zajednica zahtijeva visoku razinu dokaza prije nego što takav tretman može biti priznat i preporučen.Unatoč tome, postoji određeni broj studija koje sugestivno pokazuju kako post i promjene u prehrani mogu imati potencijalne koristi za pacijente s rakom, uključujući utjecaj na metaboličke putove i imunološki odgovor.

Međutim, veza između ovih promjena i izravnog liječenja raka ili značajnog produženja života još uvijek nije jasno definirana ili potkrijepljena znanstvenim konsenzusom.Kao takva, Dr. Breuss i metoda: “Liječenje raka postom” ostaje izvan glavnog medicinskog priznanja, a mnogi onkolozi i stručnjaci za prehranu smatraju ju visoko kontroverznom. Ponekad se navodi da bi duži postovi mogli dovesti do ozbiljne pothranjenosti i oslabiti organizam, što bi moglo otežati borbu protiv raka, pogotovo kod pacijenata koji već prolaze kroz zahtjevne tretmane poput kemoterapije i zračenja.Iako pojedini svjedoče o osobnim koristima, nedostatak čvrstih znanstvenih dokaza čini ovu metodu riskantnom za opću preporuku. Pacijenti koji razmišljaju o primjeni alternativnih metoda liječenja trebali bi to učiniti s punom svjesnošću o mogućim rizicima i u suradnji s medicinskim stručnjacima koji mogu pratiti njihovo stanje i pružiti savjet utemeljen na postojećoj medicinskoj praksi i istraživanjima.
Tagovi:

#Breuss #metoda #Liječenje #raka #postom
Izvorni članak