Lifestyle

Dulsevia – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Dulsevia

Lijek Dulsevia sadrži sastojak duloksetin koji utječe na razinu serotonina i noradrenalina u živčanom sustavu. Ovaj se lijek koristi kod liječenja depresija kod odraslih, anksioznih poremećaja poput tjeskoba i nervoza, te bolova kod dijabetičke neuropatije koji se javlja kao probadajuća, žareća ali i tupa bol, no i kao bol koja je poput elektrošoka. Dulsevia lijek kod velike većine pacijenata ima učinkovito djelovanje kroz dva tjedna terapije, dok se kod dijabetičke neuropatije djelovanje lijeka očituje nakon nekoliko tjedana, najviše dva mjeseca.

Potreban je oprez kada vam liječnik propisuje ovaj lijek ukoliko patite od alergija, imate probleme u radu jetre, bubrega, koristite druge lijekove koji imaju sličan sastav, uzimate biljni lijek od gospine trave, patite od konvulzija ili napadaja, te ako imate bipolarni poremećaj. Ujedno trebate biti oprezni ukoliko imate glaukom, te poremećaje krvarenja, zatim ukoliko imate niske vrijednosti razine natrija, te uzimate lijekove koji bi u kombinaciji sa ovim lijekom mogli oštetiti jetru.

Nuspojave lijeka Dulsevia

Lijek Dulsevia može izazvati samoubilačke misli, a rizik je veći ukoliko ste i prije terapije ovim lijekom imali ovakve misli. Ujedno kao nuspojava u terapiji ovim lijekom mogu se pojaviti poremećaji seksualne funkcije koji se mogu zadržati i nakon prestanka terapije. Poremećaj koji se može pojaviti kao nemogućnost sjedenja ili stajanja na miru također je nuspojava lijeka.

Opasne nuspojave se mogu pojaviti kod terapije ovim lijekom u kombinaciji sa drugim lijekovima, stoga je izuzetno važno da liječnika koji vam želi propisati ovaj lijek informirate o svim lijekovima koje koristite pa čak i lijekove na biljnoj bazi i dodatke prehrani koje uzimate. U trudnoći i tokom dojenja se ovaj lijek propisuje samo u situacijama kada je prijeko potreban jer može izazvati trajnu plućnu hipertenziju kod beba kod koje se javlja ubrzano disanje i modra boja kože što može biti kobno za bebe.

Uz omaglice i pospanost lijek Dulsevia kao nuspojavu može izazvati i glavobolje, mučnine, zamućen vid, zvonjavu u ušima, probleme sa spavanjem, neobični snovi, povišen krvni tlak, lupanje srca, drhtanje, ali i tromost tijela.

Isustva u terapijama lijekom Dulsevia

Osobe koje se liječe od depresije uobičajeno imaju i druge psihičke bolesti, te je potrebno paziti koje sve lijekove osoba troši kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija koje mogu završiti tragično jer se samoubilačke misli često javljaju kod depresivnih osoba. Iskustva osoba koje su bile ili jesu na terapiji lijekom Dulsevia ukazuju da postoje brojne nuspojave koje se mogu pojaviti tokom terapije ovim lijekom. Mnogi su osjetili pojačano zijevanje što je posljedica pojačane pospanosti, no pojačano znojenje i osip koji svrbi također su česta pojava.

U terapiji lijekom Dulsevia neki su osjetili bolove u mišićima, te grčeve mišića, a mokrenje je bolno i otežano. Povezano i sa mokrenjem iskustva su i da postoje seksualni problemi u obliku postizanja erekcije, te promjene kod ejakulacija. Neke osobe svjedoče svojim iskustvom da su imali i probavnih problema kao žgaravice, pojačane vjetrove, bolove u želucu, proljev, ali i zatvor. Gubitak tjelesne težine je neizbježan kada se pojave probavni problemi. Lijek se ne može nabaviti u ljekarni bez recepta, te se propisuje individualnim terapijama prema zdravstvenom stanju pacijenata.

Tagovi:

#Dulsevia #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši