Lifestyle

Edronax – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Edronax – djelovanje

Edronax spada u skupinu antidepresiva i sadrži djelatnu tvar reboksetin. Slično SSRI, selektivni inhibitori ponovne pohrane noradrenalina djeluju inhibirajući ponovnu pohranu noradrenalina (neurotransmitera uključenog u regulaciju raspoloženja). Koristi se za liječenje velikog depresivnog poremećaja. Depresija je stanje u kojem osoba ima stalan osjećaj uznemirenosti, tjeskobe, nezadovoljstva, gubitak interesa za društvene aktivnosti, nedostatak koncentracije i poteškoće sa spavanjem. Ovaj lijek se također koristi za održavanje kliničkog poboljšanja pacijenata čime se poboljšava njihova kvaliteta života. Također je koristan kao dopunsko liječenje u slučajevima rekurentne depresije. Za odrasle, preporučena doza je 4 mg dva puta dnevno. Tableta se uzima s čašom vode. Edronax se ne smije koristiti: ako postoji preosjetljivost na reboksetin ili bilo koji drugi sastojak formule; kod osoba mlađih od 18 godina; kod dojilja. Dodatan oprez potreban je u bolesnika s glaukomom i osoba s insuficijencijom jetre ili bubrega. Ako je bolesnik već imao epileptične napadaje, lijek treba primjenjivati s posebnim oprezom.

Edronax – nuspojave

Koje nuspojave uzrokuje Edronax? Vrlo česte nuspojave: suha usta, vrtoglavica, zatvor, mučnina, nesanica. Česte nuspojave: tjeskoba, smanjen apetit, retencija urina, erektilna disfunkcija. Manje česte nuspojave: vrtoglavica, proširene zjenice. Nepoznata učestalost: razdražljivost, hladni ekstremiteti, suicidalne misli. Istovremena primjena s MAO inhibitorima i Edronaxom može dovesti do kardiovaskularnih problema. Edronax ne izaziva psihičku ovisnost. Mjere opreza koje treba poduzeti tijekom korištenja ovog lijeka uključuju: dodatni oprez pri vožnji ili rukovanju strojevima; izbjegavanje konzumacije alkohola; strogi medicinski nadzor na početku liječenja; zbog pada krvnog tlaka pri promjeni položaja može doći do vrtoglavice. Ne preporučuje se nagli prekid uzimanja lijeka bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Liječenje treba prekinuti ako se pojave epileptični napadaji. Liječnik može prilagoditi dozu u bolesnika koji imaju problema s bubrezima ili jetrom. Nema podataka o učinku lijeka tijekom trudnoće, pa se ne preporučuje njegova primjena u tom razdoblju, osim ako liječnik drugačije ne propiše. Budući da se izlučuje u majčino mlijeko, ne smije se koristiti tijekom dojenja.

Edronax – cijena, iskustvo

Poznat kao učinkovit antidepresiv, Edronax uzrokuje manje nuspojava od drugih vrsta antidepresiva. S druge strane, primjena ovog lijeka zahtijeva poseban oprez u bolesnika s epileptičkim napadajima u anamnezi i bolesnika s biopolarnim poremećajem. U početku liječenja antidepresivima, što je slučaj i s ovim lijekom, pokazalo se da može dovesti do suicidalnih misli. Pacijenti koji su prethodno imali epizode suicidalnih misli izloženi su najvećem riziku. Zato je tijekom liječenja potreban strog liječnički nadzor. Klinički učinak uočen je 14 dana nakon početka liječenja. Edronax se pokazao jednako učinkovitim za tešku depresiju kao i za simptome depresije kod pacijenata. Obavijestite svog liječnika ako uzimate druge lijekove, biljne pripravke i vitamine. Ako ste zaboravili uzeti dozu u vrijeme koje vam je propisao liječnik, uzmite je kada se sjetite. Ako je skoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i nastavite s uobičajenim rasporedom doziranja. Cijena lijeka ovisi o ljekarni u kojoj se može kupiti. Čuvati izvan dohvata djece.

Tagovi:

#Edronax #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

GoSlim - smršaj zdravo