Lifestyle

Efloran – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Efloran – djelovanje

Efloran, čija je djelatna tvar metronidazol, koristi se kod infekcija anaerobnim bakterijama, posebice gastrointestinalnim i vaginalnim. Ovaj lijek je indiciran za liječenje sljedećih stanja: trihomonijaza, amebijaza, vaginalna kandidijaza, infekcije uzrokovane anaerobnim bakterijama kao što su Bacteroides fragilis, Clostridium difficile, Eubacterium spp, tj. bakterije koje rastu u prisutnosti niske koncentracije kisika. Također se koristi za prevenciju i liječenje postoperativnih infekcija kod kojih su identificirani anaerobi. Za liječenje infekcija uzrokovanih anaerobnim bakterijama preporučena doza za odrasle je 1 tableta od 400 mg, 3 puta dnevno, tijekom 7 dana ili prema preporuci liječnika, ovisno o vrsti infekcije. U liječenju trihomonijaze preporučuje se jednokratna doza od 2 g, dva puta dnevno. Za liječenje crijevne amebijaze preporučena doza je 800 mg, odnosno dvije tablete tijekom 5 do 7 dana. Preporučena doza za liječenje bakterijske vaginoze je 2 g ili 1 tableta dva puta dnevno tijekom sedam dana. Ako ste zaboravili uzeti Efloran, uzmite ga što je prije moguće. Nemojte uzimati dvostruku dozu u isto vrijeme. Ako se simptomi ne poboljšaju nekoliko dana nakon početka uzimanja ovog lijeka ili ako se pogoršaju, obratite se svom liječniku. Nemojte prestati uzimati ovaj lijek prije završetka liječenja, čak i ako su simptomi nestali.

Efloran – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Efloran može izazvati nuspojave, koje se neće javiti kod svih. Neke od nuspojava koje se mogu javiti tijekom liječenja su: metalni okus u ustima, glavobolja, mučnina, bol u želucu, vaginalni svrbež, privremene promjene u vidu kao što je diplopija (dvostruki vid); zamagljen vid, optička neuropatija, vrtoglavica, reakcije preosjetljivosti, ranice na jeziku i ustima. Među najčešćim nuspojavama je mučnina praćena proljevom. Ako se jave nuspojave kao što su agitacija, konvulzije i dezorijentacija, treba odmah prekinuti primjenu ovog lijeka. Efloran se ne smije koristiti u slučaju gljivične infekcije jer može nastati kao nuspojava. Kod primjene antibiotika treba se strogo pridržavati uputa liječnika o doziranju i trajanju. Inače, bakterije mogu postati otporne na antibiotik, što će ga učiniti neučinkovitim u liječenju. Lijek ne smiju koristiti osobe alergične na metronidazol ili druge sastojke formule; ako postoji oštećenje i zatajenje jetre; ako je poremećena funkcija središnjeg živčanog sustava ili funkcija koštane srži. Također ga ne smiju koristiti trudnice i dojilje, kao ni djeca mlađa od 12 godina. U slučaju predoziranja ovim lijekom trebate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Efloran – cijena, iskustva

Budući da je Efloran antibiotik koji se koristi za liječenje širokog spektra infekcija i zaustavlja rast određenih bakterija, neće djelovati na virusne infekcije. Postoji nekoliko mogućih interakcija lijekova tijekom terapije Efloranom. Ovaj lijek može pojačati učinak oralnih antikoagulansa. Također može utjecati na način na koji se litij eliminira iz tijela, što dovodi do potencijalno toksičnih učinaka. Kada se koristi s cimetidinom dovodi do žgaravice i peptičkog ulkusa. Treba ga primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s jetrenom encefalopatijom. Tijekom liječenja i najmanje jedan dan nakon prestanka uzimanja lijeka ne smiju se piti alkoholna pića jer može doći do povraćanja i tahikardije. Ovaj lijek može izazvati simptome vrtoglavice i promjene vida, zbog čega se ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima. Bolesnici s Cockayneovim sindromom ne bi trebali koristiti Efloran osim ako nema druge alternative, budući da je prijavljena hepatotoksičnost/akutno zatajenje jetre, čak i smrtno. Budući da ima antibiotska svojstva, prodaje se na recept. Cijena lijeka ovisi o ljekarni u kojoj se može kupiti. Čuvati lijek na temperaturi ispod 25C stupnjeva.

Tagovi:

#Efloran #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu