Lifestyle

Efox – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Efox je antibiotik protiv bakterijskih infekcija

Borba protiv bakterijskih upala u ljudskom tijelu nikada ne prestaje, jer bakterije su svuda oko nas i stalno smo im izloženi. Efox je antibiotik protiv bakterijskih infekcija dišnog sustava, urinarnog trakta, kože i mekih tkiva. Klinička iskustva pokazuju da ovaj antibiotik ima vrlo blage ili nikakve nuspojave, a njegova cijena dopušta široku primjenu. Jasno, treba se držati preporuka liječnika o načinu uzimanja i doziranju, da bi lijek pokazao svoje optimalno djelovanje u liječenju vaših tegoba.

Efox se propisuje kod upale sinusa, uha, grla, mandula ili krajnika (tonzilitis i faringitis), bronhitisa, upale pluća (pneumonia), urinarnih infekcija (cistitis, uretritis i pijelonefritis), kožnih infekcija i upala (furunkuloza, piodermija i impetigo), kod lajmske bolesti i gonoreje. Preporučljivo je da antibiotsko liječenje efoxom traje tjedan dana (7 dana). Kao i ostali antibiotici i ovaj lijek može prouzročiti kandidijazu (prekomjerni rast i bujanje gljivice candide albinkas) izazvati blagi kožni osip (rjeđe pravu urtikariju), glavobolje, omaglicu, mučninu, povraćanje, probavne smetnje, bolove u trbuhu.

Efox mjere opreza i moguće kontraindikacije

Ovaj antibiotik je namijenjen liječenju djece i odraslih, ali za djecu mlađu od 12 godina ili lakšu od 40 kilograma se obično propisuje suspenzija. Efox mjere opreza i moguće kontraindikacije za uzimanje ovog lijeka se odnose u prvom redu na moguće alergijske reakcije na cefuromeksil ili cefuromeksetil. Lijek se uzima nakon jela radi brže apsorpcije i bržeg ulaska u krvotok. Žene koje doje ga ne bi trebale uzimati jer se njegovi sastojci izlučuju u majčino mlijeko.

Trudnica koja dobije efox se treba posavjetovati sa svojim liječnikom. Ukoliko uzimate puno drugih lijekova za neke druge bolesti vodite računa da ovaj antibiotik može umanjiti njihovo djelovanje. Ako uzimate oralnu kontracepciju i djelotvornost kontraceptiva može biti smanjena. Ako uzimate lijekove za giht, bit će najbolje da odmah zatražite drugi antibiotik. Ako radite laboratorijske pretrage krvi i urina naglasite u laboratoriju da uzimate ovaj antibiotik jer on može promijeniti (ili prekriti) neke vrijednosti u dobivenim nalazima.

Efox interakcije s drugim lijekovama i bolestima

Istovremeno uzimanje puno lijekova u ljudskom tijelu može izazvati pravu pomutnju. Efox interakcije s drugim lijekovima i bolestima su neizbježne, bolesnici koji inače imaju problema sa crijevima mogu dobiti colitis takve jačine da se antibiotska terapija mora prekinuti. Produljena terapija može izazvati pojavu Enterococci, clostridium difficile i najuputnije je prekinuti terapiju. Dijaliza smanjuje razinu cefuroksima u serumu. Kod transfuzije krvi ovaj lijek može utjecati na kompatibilnost između davatelja i primatelja (combosov test, trombocitopenija, leukopenija).

Efox, istina vrlo rijetko, ali može prouzročiti hemolitičku anemiju, a jednako rijetko se mogu pojaviti groznica, serumska bolest, anafilaksija, a djeluje i na jetru, pa se može pojaviti žutica, hepatitis. Pokazalo se da lijek utječe i na vrijeme zgrušavanja krvi, pa ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi posavjetujte se sa svojim liječnikom. Predoziranje može izazvati konvulzije, ako zaboravite uzeti lijek, uzmite ga kad se sjetite i dalje nastavite prema propisanom vremenu, nikako ne uzimajte dvostruku dozu. ovaj

Tagovi:

#Efox #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši