Eliquis – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Eliquis je antikoagulans koji se koristi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka

Contents

Ako već koristite antikoagulanse za razrjeđivanje krvi, ovaj lijek ne smijete uzimati s njima. Eliquis je antikoagulans koji se koristi za sprječavanje krvnih ugrušaka u dubokim venama (duboka venska tromboza), najčešće kod operacija kuka ili koljena kod odraslih osoba. Tromboembolija ili duboka venska tromboza može nastati kao prateća komplikacija takvih kirurških zahvata. Bolesnici koji su preboljeli duboku vensku trombozu dobiju ovaj lijek da bi se spriječilo nastajanje novih ugrušaka u dubokim venama, najčešće u nozi.

Eliquis se koristi i za sprječavanje moždanog udara (naročito ako su već imali moždani udar), plućne embolije, te stvaranje ugrušaka u drugim organima, naročito kod srčanih bolesnika. Lijek se propisuje osobama u riziku, starijima od 75 godina, bolesnicima kojima prijeti zatajenje srca, bolesnicima sa dijabetesom ili visokim krvnim tlakom. U bolesnika kojima su ugrađeni umjetni kuk, primjenu ovog antikoagulansa treba započeti unutar 12 – 24 sata od operacije, a kod ugradnje umjetnog koljena unutar 10 – 14 dana od operacije.

Eliquis i moguće nuspojave lijeka

Ovaj antikoagulans se često daje i osobama koje su doživjele teške traumatske ozljede, no eliquis i moguće nuspojave lijeka treba navesti da ih znate prepoznati ako se pojave. Obzirom da se koristi kod operacija i drugih teških stanja, njegovo djelovanje nije upitno, ali iskustva kažu da su moguće nuspojave anemija (pad crvenih krvnih zrnaca), hemoragija (krvarenje), hematomi ili podljevi (nakupljanje krvi), modrica (kontuzije), hipotenzija (niski krvni tlak), mučnina, krvarenje iz nosa, krv u mokraći (hematurija).

Eliquis može izazvati osip po koži, trombocitopeniju (niski broj trombocita), naravno da nemaju svi bolesnici sve nuspojave, ali one koje se pojave treba prijaviti svom liječniku. Lijek se ne preporučuje bolesnicima sa bilo kakvim akutnim krvarenjem, onima koji imaju čir na želucu ili crijevima, bolesnu jetru, ako ste nedavno imali krvarenje u mozgu, a ni bolesnicima koji već uzimaju neke druge antikoagulanse. I osobe premale težine za svoju dob i stas (ispod 60 kilograma) ili ste na dijalizi ne bi trebale uzimati ovaj lijek.

Eliquis u interakciji s drugim lijekovima

Neki lijekovi koje uzimate za neke druge bolesti mogu pojačati ili umanjiti djelovanje ovog antikoagulansa. Eliquis u interakciji s drugim lijekovima mogu izazvati neželjenu nuspojavu iznenadnog krvarenja. Takvi lijekovi su neki antivirusni lijekovi, neki antimikotici, neki protuupalni lijekovi (acetilsalicilna kiselina), drugi antikoagulansi, neki lijekovi za hipertenziju i srčane tegobe i ako ste stariji od 75 godina. Djelovanje ovog lijeka mogu umanjiti neki lijekovi za tuberkulozu i druge infekcije, neki antiepileptici kao i pripravci od gospine trave.

Eliquis ne bi trebali uzimati ako planirate trudnoću ili ste već trudni ili ste rodili i dojite. Dijabetičari se moraju posavjetovati sa svojim liječnikom. Zdrave mlade žene koje uzimaju ovaj antikoagulans mogu imati pojačano menstrualno krvarenje. Ako dobijete alergijsku reakciju odmah prestanite uzimati lijek i javite se svom liječniku. Svako krvarenje bilo ono iz nosa, iz desni, u očima, u rinu, u stolici trebate prijaviti. Pročitajte uputu o lijeku i savjetujte se sa svojim liječnikom ako istovremeno uzimate i druge lijekove.

Tagovi:

#Eliquis #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar