Lifestyle

Emfizem – uzrok, simptomi, liječenje

Emfizem pluća – uzroci bolesti

Pojmom emfizem najčešće se označava bolest emfizem pluća. Bolest je to koja uništava plućne alveole, najmanje bronhiole u plućima. Zbog ove kronične i teške bolesti pluća gube elasticitet, a disanje postaje sve teže. Najčešće bolesti pogađa osobe pušače duhana ili osobe izložene duhanskom dimu tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Oboljeli imaju problema s dišnim i krvožilnim sustavom.

Uzroci emfizema mogu biti i neliječena ili neodgovarajuće liječena astma, kronični bronhitis, tuberkuloza pluća, pasivno pušenje, izloženost zagađenom zraku na poslu i u okolišu, normalno starenje i smanjenje plućne funkcije, a kod djece uzroci mogu biti respiratorne i osobito česte infekcije. Dolazi do smanjenja dišne površine, uz stvaranje sve većih šupljina, pa bolesnik osjeća nedostatak zraka. Većina ljudi koji boluju od emfizema imaju i kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB). Postoji mogućnost rijetkih slučajeva naslijeđenog manjka proteina alfa 1-antitripsina koji obično uzrokuje nastanak emfizema odnosno propadanje plućne funkcije ranije tijekom života (i prije 45. godine života).

Simptomi bolesti emfizem pluća

Najčešći simptomi emfizema pluća, koji uglavnom nastaje polako tijekom godina, slično kao i kod astme, su kašljanje i zadihanost. Kod pušača duhana prepoznatljiv je „pušački kašalj“ koji se obično javlja ujutro. Tijekom tjelesnih napora, pri udisanju hladnog zraka i plinova, kod oboljelih dolazi do otežanog disanja i javlja se problematičan neugodan kašalj sa sluzavim i/ili gnojnim iskašljajem. Koža postaje plavkaste boje, javlja se opća slabost, gubitak teka, gubitak tjelesne mase, zglobovi natiču. Uz iskašljavanje sekreta, često se čuje zviždanje u prsima, osjeća se pritisak i težina u prsima.

Česti simptomi za emfizem pluća su i umor, problemi sa spavanjem, anksioznost, depresija, ponekad i nesvjestica. Obično simptomi postaju pojačani uz fizičku aktivnost oboljele osobe. Također tegobe se pogoršavaju tijekom vremena. Od ove bolesti mogu biti ugroženi rad pluća i srca, pogoršana je kvaliteta života, značajno je otežano disanje. Izuzetno je bitna pravovremena i točna dijagnoza ove bolesti, kako bi se emfizem što prije počeo liječiti i izbjegle komplikacije bolesti koje mogu biti i po život opasne te dovesti do preuranjene smrti.

Emfizem pluća, dijagnoza i liiječenje

Dijagnoza za bolest emfizem pluća provodi se laboratorijskim pretragama, detaljnom anamnezom, spirometrijom odnosno mjerenjem protoka zraka, radi se procjena plućne i srčane funkcije, EKG, RTG prsnog koša, tzv. Ventolin test, mjerenje uzoraka bjelančevina u krvi. Ne postoji neki određeni lijek za emfizem pluća, no važno je da se simptomi mogu ublažiti i kontrolirati. Za početak je najvažnije prestati s pušenjem, pošto je glavni uzrok bolesti uglavnom pušenje duhana. Također posebno je dobro promijeniti životne navike po uputama liječnika, kako bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti.

Npr. neki liječnici preporučuju izbjegavanje hrane koja potiče prekomjerno stvaranje sluzi. Kod ublažavanja simptoma koriste se lijekovi koji proširuju dišne putove, koji djeluju na smanjenje upale, provode se terapije kisikom, vježbe tehnika disanja. Većina lijekova za svakodnevnu upotrebu se inhalira preko tzv. “pumpica”. Kod velikog oštećenja pluća moguće su i operacije kako bi se poboljšala plućna funkcija, u najtežim slučajevima ako je moguće pristupa se transplantacija pluća.

Tagovi:

#Emfizem #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši