Lifestyle

Eritromicin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Eritromicin – primjena i djelovanje

Eritromicin tablete su vrsta antimikrobnih lijekova iz grupe makrolida za sustavnu primjenu. Jedna tableta sadrži u sebi 250 miligrama eritromicina u formi estolata. U lijeku se nalaze i drugi sastojci, kao što su to boja titan dioksid E171, žuti željezo oksid E172 i crveni željezo oksid E172. Eritromicin se koristi u liječenju raznih infektivnih bolest, kao što su vam to kod infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, kod infekcije donjeg dijela dišnog sustava, kod upale uha, kod upale usne šupljine, kod upale oka, kod infekcije kože i potkožnih tkiva, kod gastrointestinalne infekcije te kod drugih vrsta infekcija poput gonoreje, sifilisa, klamidije, osteomijelitisa, prostatitisa, šarlaha, difterije i uretritisa. Također, ovaj lijek se koristi i kod tretiranja profilaksa bakterijskog endokarditisa kod pacijenta koji su alergični ili preosjetljivi na penicilin, te isto tako se kod istih pacijenata se može ovaj lijek primijeniti kod primarne i sekundarne profilakse reumatske groznice, te kod preoperativne i postoperativne profilakse.

Eritromicin – upute i nuspojave

Kod odraslih ljudi i djece starije od 8 godina se primjenjuje doza od 1 do 2 grama na dan u podijeljenim dozama. Za teže oblike infekcija se može primijeniti najveća dnevna doza od 4 grama. Za profilaksu bakterijskog endokarditisa se koristi1 gram odnosno 4 tablete sat prije zahvata kod stomatologa ili prije operacijskog zahvata na području gornjega dijela dišnog sustava, te 6 sati nakon zahvata se uzima 2 tablete odnosno 500 miligrama eritromicin lijeka. Kod profilakse reumatske groznice se uzima 1 tableta odnosno 250 miligrama eritromicina i to svakih 12 sati.

Eritromicin kao i svaki drugi lijek može kod pacijenta uzrokovati neke nuspojave, a najčešće nuspojave su vezane uz probavni sustav, kao što su to povraćanje, mučnina, bol u trbuhu u proljev. Ponekad se može dogoditi poremećaj funkcije jetre, hepatitis s ili bet kolestatske žutice. Rijetko kada se može dogoditi reverzibilno oštećenje sluha ako ste uzimali više od 4 grama lijeka na dan, i to se često dogodi kod pacijenta ako su uzeli veliku dozu eritromicina, kod starijih pacijenata i kod pacijenata koji imaju poremećaj funkcije bubrega.

Eritromicin – cijena i iskustva

Eritromicin je lijek koji se može kupiti u ljekarni, i to samo uz priloženje recepta od vašeg doktora. Ukoliko niste sigurni koliko uzimati eritromicina, preporučuje se da se posavjetujete sa svojim doktorom ili sa ljekarnikom prije početka primjene ovog lijeka. Eritromicin dolazi u pakiranju od 16 tableta. Lijek se treba čuvati na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva. Treba se držati van pogleda i dohvata djece. Rok trajanja lijeka vam se nalazi na samom pakiranju, i nakon isteka roka trajanja lijek se ne smije uzimati. Rok trajanja se odnosni na zadnji dan navedenog mjeseca na pakiranju lijeka. Cijena ovog lijeka je pristupačna, te vaše dopunsko zdravstveno osiguranje vam može veći dio troška kupovine lijeka pokriti. Mnogi pacijenti su nakon početka terapije s ovim lijekom uvidjeli pozitivne promjene i olakšanje, te većina su do kraja terapije se dobrim dijelom ili u potpunosti oporavili. Za sva dodatna pitanja se javite svom doktoru ili ljekarniku.

Tagovi:

#Eritromicin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši