Lifestyle

Erythema infectiosum – peta bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Erythema infectiosum – peta bolest uzrok

Erythema infectiosum također je poznata kao peta bolest ili epidemijski megaloeritem uzrokovan parvovirusom B19. Česta je kod djece u dobi od pet do sedam godina, osobito u proljeće. Spada u jedan od šest osipa koji se javljaju kod djece, zbog čega se naziva i peta bolest. Najveća učestalost javlja se u vrtićima, školama, kao i među osobama iz iste obitelji.

Razdoblje prijenosa počinje 5 do 10 dana nakon izlaganja, a maksimalno razdoblje prijenosa je prije pojave osipa. Erythema infectiosum može se prenijeti izlučevinama dišnog sustava zaražene osobe tijekom govora, kašljanja i kihanja, transfuzije krvi, tijekom trudnoće ili dojenja, s majke na dijete. Budući da je izuzetno zarazna, može biti asimptomatska i uzrokovati crvene osipe na koži, obrazima, rukama, nogama i trbuhu. Iako je ovo benigna infekcija i rijetko dovodi do komplikacija, najveću opasnost predstavlja za trudnice zbog opasnosti od pobačaja. Bolest se pojavljuje nasumično, a dijagnoza se temelji na simptomima.

Erythema infectiosum – simptomi

U početnom razdoblju infekcije dijete ne pokazuje znakove bolesti, ali se postupno razvijaju specifični simptomi poput infekcije gornjih dišnih putova, curenja nosa, grlobolje, niske temperature, glavobolje, kihanja, svrbeža, mučnine, proljeva, bolova u tijelu i slabosti. Nakon toga javljaju se karakteristični simptomi infekcije Erythema infectiosum – osip na obrazima i crvene mrlje na rukama, nogama i trbuhu koje traju i do tri tjedna.

Humani parvovirus B19 ima razdoblje inkubacije od četiri do petnaest dana prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti. Iako se stanje može poboljšati nakon deset dana, u nekim se slučajevima ospice vraćaju unutar tri tjedna, dok osoba ne postane imuna. Tjelesni napor, stres, izlaganje suncu mogu pridonijeti povratku bolesti. Iako je infektivni eritem rjeđi u odraslih, može se javiti stalna bol u zglobovima, posebno u rukama i koljenima, koja traje danima ili tjednima. Evaluacija i dijagnoza Erythema infectiosum temelji se na analizi uzroka i izgleda osipa, odnosno crvenog osipa na koži.

Erythema infectiosum – liječenje

Kada se pojave simptomi u vidu crvenog osipa na koži, potrebno je konzultirati liječnika koji će utvrditi radi li se o Erythema infectiosum ili nekoj drugoj bolesti. Budući da je ova infekcija obično blaga, ne postoji specifično liječenje. Preporuke liječnika su mirovanje, povećan unos tekućine, a ovisno o slučaju, djeci se propisuju lijekovi za snižavanje tjelesne temperature i ublažavanje postojećih simptoma. Antihistaminici, čiju dozu određuje liječnik, učinkovito djeluju u slučaju jakog svrbeža kože.

Kod adolescenata i starijih osoba protiv bolova u zglobovima koriste se protuupalni lijekovi, a trajanje bolesti je nekoliko tjedana. Iako je ova bolest obično blaga i asimptomatska, može predstavljati opasnost u slučajevima trudnoće, gdje se povećava rizik od pobačaja. Osim toga, Erythema infectiosum može biti opasna za ljude koji imaju slab imunološki sustav. Iako za petu bolest ne postoji cjepivo, najbolja prevencija je izbjegavanje kontakta s oboljelima. Temeljita higijena ruku pomaže u sprječavanju i širenju daljnje infekcije.

Tagovi:

#Erythema #infectiosum #peta #bolest #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši