Esencijalni tremor – uzrok, simptomi, liječenje

Esencijalni tremor uzrok

Contents

Esencijalni tremor je neurološki poremećaj koji uzrokuje nekontrolirano drhtanje ruku, nogu ili glave. Osim toga, ova vrsta tremora može utjecati na jezik, pa čak i na glas. U slučaju esencijalnog tremora uznemirenost se javlja kada je osoba u pokretu i smanjuje se tijekom mirovanja, za razliku od Parkinsonove bolesti koja se manifestira kada bolesnik miruje.

Obično počinje u starijoj dobi, ali se može javiti i kod mlađih osoba. Iako nije smrtonosna bolest, smatra se vrlo neugodnom jer dovodi do poteškoća u svakodnevnim aktivnostima. Javlja se tijekom voljnih pokreta, poput pisanja, držanja pribora za jelo i slično. Točni uzroci esencijalnog tremora nisu poznati, ali se smatra da je povezan s anomalijom ionskog kanala i genetskom uključenošću. Istraživači su pronašli jaku korelaciju između esencijalnog tremora i tri gena. Esencijalni tremor može varirati od blagog do vrlo ozbiljnog i može se pogoršati kod starijih osoba. Javlja se u 0,6% populacije. Može utjecati na cijelo tijelo, što ima iscrpljujuće posljedice.

Esencijalni tremor simptomi

Za razliku od Parkinsonove bolesti gdje su genetski slučajevi rjeđi, dijete čiji su roditelji imali esencijalni tremor ima 50% veće šanse naslijediti gen. Koji su simptomi esencijalnog tremora? Glavni simptom je brzo, nevoljno drhtanje ruku i nogu. Starije osobe mogu doživjeti gubitak ravnoteže i koordinacije, kao i rizik od gubitka sluha.

U stresnim i jako emocionalnim situacijama, tremor se može pogoršati, ali postoje velike varijacije među pojedincima. U nekoliko drugih stanja, drhtanje se može pojaviti kao simptom. Određeni lijekovi također mogu utjecati na pojavu drhtanja. Postoji određena povezanost između esencijalnog tremora i drugih bolesti, poput Parkinsonove bolesti. Velik broj oboljelih ne traži liječničku pomoć, jer misle da je to veći stres, no ovo stanje može ozbiljno utjecati na zdravlje jer se s vremenom pogoršava. Dijagnoza je u osnovi klinička i temelji se na fizičkom pregledu neurologa. Kako bi se isključila druga stanja koja također mogu uzrokovati esencijalni tremor, potrebno je napraviti komplementarne pretrage.

Esencijalni tremor liječenje

Kako se dijagnosticira esencijalni tremor? Liječnik specijalist može dijagnosticirati esencijalni tremor na temelju obiteljske anamneze i neurološkog pregleda. Mogu se uzeti u obzir i drugi uzroci, poput bolesti štitnjače ili faktori poput prekomjerne konzumacije kofeina. Blagi oblik esencijalnog tremora obično ne zahtijeva nikakvo liječenje. Ali kada ovo stanje ometa svakodnevno funkcioniranje, tada se primjenjuju određeni tretmani ili kada postoje nuspojave lijekova koje pogoršavaju simptome.

Budući da je točan uzrok esencijalnog tremora nepoznat, stanje se ne može spriječiti, ali ga dostupni tretmani mogu učinkovito kontrolirati. Liječnik će preporučiti individualni plan liječenja za svakog pacijenta, kao što su lijekovi, injekcije Botoxa ili neurokirurška terapija. Određene promjene načina života mogu pomoći u smanjenju tremora koji ometa svakodnevne aktivnosti. Uz navedene terapije, određena promjena načina života može pomoći u liječenju esencijalnog tremora, osobito s blagim simptomima. Stres i tjeskoba mogu pogoršati ovo stanje, a korištenje raznih tehnika opuštanja, poput masaže ili meditacije, može biti prirodni lijek.

Tagovi:

#Esencijalni #tremor #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar